A Napi Gazdaság cikke

A nagy pénzintézetek állami feltőkésítése azzal a morális kockázattal jár, hogy a pénz egy része elvándorol az érintett bank vagy biztosító üzleti partnereihez - ismerte el Donald Kohn, a Fed elnökhelyettese az amerikai szenátus pénzintézeti bizottságának meghallgatásán. A vallomásra az American International Group Inc. (AIG) megmentésével kapcsolatos kérdések nyomán került sor, a képviselők ugyanis arra voltak kíváncsiak, mely pénzintézetek lehetnek közvetve haszonélvezői a biztosító támogatásának. A bizottság sok tagja úgy véli, hogy az AIG szoros európai kapcsolatai miatt a biztosító összesen 180 milliárd dolláros kisegítése voltaképpen megmentette az öreg kontinens pénzintézeti rendszerét is. (A német kormány viszont azért vonakodik az Opel támogatásától, mert attól tart, hogy a segély a GM amerikai részlegéhez vándorol.)

Kohn nem adott választ a kérdésre, azzal érvelt, hogy a biztosító megmentésekor csak az lebegett a szemük előtt, hogy az AIG csődje olyan hatással lehet a gazdaságra, mint amilyennel a Lehman Brothers szeptemberi bedőlése volt, ami elmélyítette a válságot. Arra koncentráltak, hogy ha nem mentik meg a biztosítót, akkor senki sem fog üzleteket kötni az amerikai pénzintézetekkel, mert attól fog tartani, hogy egy krízis esetén elbukja a befektetését, hitelét. Az amerikai adófizetők pénzéből részesülő AIG-partnerek nevét végül is azért nem adta meg, mert szerinte ez aláásná a biztosító stabilitását.

A Wall Street Journal (WSJ) korábbi információi szerint - amelyeket az ügyhöz közel álló személyektől származó bizalmas dokumentumokra épít - az AIG-nek még tavaly ősszel juttatott állami pénzből 19 milliárd dollár tucatnyi bankhoz került. Az összeg közel háromnegyede a francia Société Generale és a Crédit Agricole Calyon befektetési bankja, továbbá a Deutsche Bank, illetve az amerikai Goldman Sachs és Merrill Lynch trezorjaiban landolt.

A képviselők nem voltak elégedettek a Fed elnökhelyettesének válaszával. Ahogy egyikük fogalmazott, az ügylet átláthatatlansága miatt nem világos számukra, az AIG-t vagy annak üzletfeleit segítette-e ki a kormány az adófizetők pénzéből. Egy vehemensebb republikánus szerint a támogatás külföldi haszonélvezői anélkül jutottak pluszpénzhez, hogy le kellett volna írniuk behajthatatlan követeléseiket, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy úgy jártak el, mint a bankrablók.