A tervek szerint jövő tavasztól a HungaroConrol Zrt. látja majd el a koszovói magas légtérben (a 9600 méternél magasabban szálló)  repülő gépek irányítását - jelentette be Német Zsolt, a külügyminisztérium államtitkára egy mai tájékoztatón, aki azt is hangsúlyozta, hogy mindez távszolgálatban történik, ami egyedülálló a világon. A feladatra ötven munkatársat képez ki a HungaroControl. A feladatot a NATO pályázatán szerezte meg a HungaroControl, s jelentkezők között volt többek között  Olaszország és Macedónia is.

Jelenleg a gépek a magas légtérben elkerülik Koszovót, de a HungarControl elkezdi a munkát, a gépek már átrepülhetnek az ország felett, ezáltal csökken a légitársaságok útvonala, és üzemanyag költsége. Német Zsolt, bízik abban, hogy a légirányítás, illetve felügyelet jövedelmező tevékenysége lesz a HungaroControlnak, a tevékenységnek nincs költségvetési vonzata - jelentette ki az államtitkárt.

Völner Pál, a fejlesztési tárca államtitkára pedig azt mondta el, hogy a HongaroControl ezt a feladatot abból a légi irányító központból látja majd el, amelyet 13 milliárd forintból valósít meg a társaság, s ami a jövő év elejére készül el.

Szepessy Kornél, a HungaroControl vezérigazgatója pedig azt mondta el lapunk érdeklődésére, hogy a terület méretéhez képest jelentős gépmozgással kell számolna, naponta 400-500 jármű fordulhat meg a légtérben. A tevékenységből származó bevételre még csak becsült adatai vannak a társaságnak, de az majd a teljes költségtérítéses rendszer keretében történik majd, s a bevételek szolidan haladják majd meg a bevételeket. A megbízatás ideiglenesen jellegű, de a HungaroControl azzal számol, hogy 3-5 évig irányítják majd a magas légtérben lévő gépeket.