A Royal Dutch Shell Plc, Európa legnagyobb olajtársasága 6,3 milliárd dollárra növelte egyszeri tételek és a készletváltozások nélkül számolt nyereségét az első negyedévben az egy évvel korábbi 4,8 milliárdról - jelentette a Bloomberg. Az árbevétel 109,92 milliárd dollárra emelkedett a 2010. január-márciusban elért 86,06 milliárdról. A vállalat annak ellenére növelte bevételeit, hogy felújítások és fejlesztések miatt három százalékkal kevesebb energiahordozót értékesített, mint a múlt év utolsó negyedében. Ez főként az év eleje óta egyharmadával emelkedő olajáraknak köszönhető, továbbá a gáz drágulásának, aminek lendületet adott a japán földrengés.

A Shell tavaly kezdte növelni ismét kitermelését azt követően, hogy hét éven át egyre kevesebb olajat és földgázt hozozott felszínre. A cégvezetés azt ígére a vállalat befektetőinek, hogy 2014-ig napi napi 3,7 milliárd hordó olajnak megfelelő energiahordozóra emelik a termelést. Peter Voser vezérigazgató emellett az is vállalta a múlt hónapban adott nyilatkozatában, hogy további egymilliárd dollárral csökkentik az olajfinomítási és a markentingköltségeket. Ezt azért kellett megtennie, mert 2010-ben a vártnál gyengébb proftrátát produkált a vállalat. Elemzők szerint a mendzsment céljai jók, a feladat most már a kitűzött feladatok végrehajtása.

A Shell beruházási terve szerint a következő években 100 milliárd dollárt fektetnek különböző projektekbe. Egyebek mellett két folyékonygáz-vállalkozásba kezdenek a Közel-Keleten, amelyek 2012-től napi 800 ezer hordó olajegyenértékessel növelik energiahordozó-szállításait.