Az E.ON az NRG-vel társul a cseh áramelosztóért kiírt versenyben

Az amerikai energiaipari holding, az NRG Energy Inc. ügyvezető igazgatója ma megerősítette, hogy az NRG a német E.ON AG-val és a brit International Power PLC-vel közösen pályázik a cseh központi áramelosztó és -termelő cég, a CEZ a.s. többségi részesedésére. A hír érdekessége, hogy az E.ON korábban visszalépett attól, hogy önállóan pályázzon, miután állítólag úgy vélték, Csehországban túlzottan negatív a német cég megítélése.
Szegő Iván Miklós, 2001. november 19. hétfő, 11:33
Fotó:

Cseh források szerint az E.ON "csendes társként" venne részt a privatizációban, az NRG illetékese viszont azt mondta, hogy egyelőre még "cseppfolyósak" a konzorcium körüli ügyek. Az E.ON korábban bejelentette, hogy kiszáll a tendereztetésből, elsősorban azért, mert nem kívánja megvásárolni a CEZ nukleáris eszközeit. Csehországban ugyanakkor sokat bírálták a német konszernt, miután idén leállította a Németországba irányuló áramexportot, az atomenergia előállítása körüli viták miatt. (A temelini cseh atomerőműről Ausztriában és Németországban is régóta kiélezett politikai vita folyik.)
A CEZ privatizációjában a hírek szerint igen nagy eséllyel vehet részt a francia EdF, és ugyancsak a kérők között lehet az olasz Enel, amely a spanyol Iberdrolával fogott össze. Az E.ON számára mindenesetre igen fontos lehet a cseh központi áramelosztó megszerzése, hiszen a hat helyi regionális áramszolgáltatóból ötben rendelkezik érdekeltségekkel.

HOZZÁSZÓLÁSOK