A brüsszeli testület csütörtökön kiadott közleményében rámutatott, hogy a WTO szeptember 22-én kihirdetett döntését megalapozó jelentés "aspektusai nem tekinthetőek kielégítőnek".

Mint írták, a bizottság nem ért egyet azzal, hogy az Európai Unió nem teljesítette a szervezet korábbi ítéleteiben szereplő előírásokat. Hozzátették, úgy látják, hogy a WTO számos hibát elkövetett az uniós szubvenciók által a rivális amerikai Boeingnek okozott állítólagos bevételkiesés kiszámításakor.

Az Európai Bizottság megjegyezte, hogy a Kereskedelmi Világszervezetnek még két olyan ügyben kell döntenie, amelyekben azzal vádolták meg a Boeinget, hogy a WTO szabályaival nem összeegyeztethető támogatást kap az amerikai kormánytól.

Az Egyesült Államok és az ügyben érintett Németországot, Franciaországot, Nagy-Britanniát és Spanyolországot képviselő Európai Bizottság között több mint 15 éve dúl ádáz vita repülőgépiparuk, a világ két legnagyobb repülőgépgyártója, az amerikai Boeing és az európai Airbus szubvencionálásáról. A felek azzal vádolják egymást, hogy a WTO szabályaival nem összeegyeztethető állami támogatásokat kapnak a cégek.  A genfi székhelyű nemzetközi szervezet néhány héttel ezelőtt az Egyesült Államoknak adott igazat az eljárásban.

Az amerikai fél állítása szerint az Airbusnak nyújtott sorozatos uniós szubvenciók több milliárd dolláros kárt okoztak a Boeingnek az elmaradt profitok miatt. A WTO elfogadta ezt az érvet, és kimondta: a több milliárd dollár értékű európai kormányzati kölcsönök lényegesen hozzájárultak ahhoz, hogy a Boeing üzletektől esett el, vagyis az Airbusnak nyújtott európai támogatások miatt kevesebb repülőgépet adott el.