A 2010-es év legfontosabb eseményének az Allianzzal kötött strukturált megállapodást nevezte Spéder Zoltán, a pénzintézet elnöke. Bár az FHB Bankcsoport korábban jött létre, de az addigi ingatlanfókuszú bank a fenti megállapodás révén tud majd valóban diverzifikáltabban dolgozni és immár valóban univerzális szolgáltatást tud nyújtani, ami révén a jövedelmezősége is javulhat.

A 20 éves kizárólagos értékesítési megállapodás első 5 évére került kijelölni az együttműködés pontos részleteit. Az eddigi ügynöki értékesítést a duplázódó, 22-ről 53-ra bővülő fiókhálózat révén új csatornával lehet bővíteni, s emellett az Allianz képviselői hálózata is komoly értékesítési potenciált jelent majd. A biztosító ügyfeleinek kiszolgálása során a biztosítási ügyfélszolgálati munkán túl a keresztértékesítés is fontos lesz, e tekintetben pedig sokat várnak a keresztkedvezményektől.

Spéder lapunk kérdésére elmondta, a fúzió utáni lemorzsolódás minimális volt, az FHB folyószámla állománya 53 ezerről 175 ezerre nőtt, ennek harmada a valóban aktív ügyfél, míg kétharmaduk esetében komoly lehetőség van arra, hogy növekedjék feléjük a termékek és szolgáltatások értékesítése. Ez a díj- és jutalékbevételeknek terén komoly növekedési potenciált jelent, s emellett az Allianz biztosítások értékesítéséből és a biztosítói ügyfélszolgálati munkáért kapott bevétel is hozhat a konyhára.

Spéder Zoltán elmondta: áprilistól lényegében már közös informatikai rendszer fut az egész hálózatban, ami aktívabb értékesítési lehetőséget jelent. Ennek kihasználásában ugyanakkor nem várható ugrásszerű növekedés, tekintve, hogy az átvett fiókokban eddig inkább biztosítási fókuszú értékesítés folyt, ráadásul külön speciális feladat, a problémájukkal (kárukkal) az ügyfélszolgálathoz forduló ügyfelek számára új terméket értékesíteni. Ami az első negyedévet illeti, Spéder Zoltán jelezte: a hálózat egységeiben eladott biztosítások volumene eléri/meghaladja a tavalyi értékesítési számokat.

Harmati László vezérigazgató szerint 2011-ben a lakossági szegmensben növelni akarják 4-5 százalék közé tehető piaci részesedésüket, ám a pontos tervezést nehezíti, hogy az első negyedévben az elmúlt nyolc év legszerényebb növekedését mutatja a piac. Az év második felében a fedezetlen hitelek terén várható érdemi előrelépés - hitelkártya és új személyi kölcsön termékkel akciózik majd vélhetően az FHB. A bank ki akarja használni azt a lehetőséget, hogy ma a piacon szabályozói kedvezményben van a hitellel szemben a lakáslízing (itt lehet euró alapon finanszírozni): 4-5 milliárdos állományt szeretnének kihelyezni. Újraindul - korlátozott fókusszal - az életjáradék-termék is.

Harmati László szerint 2011-ben a lakáshitelezés lassulása miatt felértékelődött a kkv-szektor, itt legalább 25 százalékos növekedést szeretne elérni a bank. A bankvezető megítélése szerint néhány külföldi bank hezitálását ki lehet használni, ráadásul ágazati limitek is béklyót kötöttek némely vetélytársra a kkv-szektorban - ez az első negyedévi üzleti aktivitáson is meglátszik.

Köbli Gyula társ-vezérigazgató szerint a 110 milliárd forintos év végi betétállományon már utolérhető a bankvásárlás kedvező hatása. A másik, a költségoldalon ugyanakkor az akvizició, illetve a bank IV. negyedévi működtetése jelentősen hatott a költségekre, az Allianz megszerzése nélküli költségek ugyanakkor szinten maradtak. A társaság közgyűlése által elfogadott tavalyi számok szerint az FHB bankadó nélkül 5 százalékos növekedést tudott volna elérni, az adóval "sújtva" ugyanakkor a bank tavaly a magyar számvitel szerint veszteséges volt - ugyanakkor az IFRS-konszolidált adatok alapján még a bankadó után is 11,2 milliárd forintos nyereséggel zárt. A bank részvényeseinek jó hír, hogy az elmúlt évek 20 százalékos tavaly 25 százalékkal nőtt a részvényesi vagyon.