Az OMV mellett lobbizik a PKN új felügyelőbizottsági elnöke

Jan Kulczyk lengyel üzletember lesz a PKN Orlen új felügyelőbizottsági elnöke - értesültek lengyel lapok. Az új elnök nem titkolja, hogy 10 százalékra kívánja növelni részesedését a társaságban, és a PKN jövőjét az osztrák OMV oldalán képzeli el. Az OMW nem kommentálta a fejleményeket.
Máté Dániel, 2002. május 29. szerda, 11:52

Jan Kulczyk, az ismert üzletember válthatja fel Andrej Hetmant a PKN Orlen felügyelőbizottságának elnöki székében - értesült a Rzeczposplita. Kulczykot valószínűleg a társaság június végi közgyűlésén választják meg. A sok lengyel nagyvállaltban nem elhanyagolható tulajdoni hányaddal rendelkező Kulczyk úgy nyilatkozott, hogy jelenlegi 5 százalékot el nem érő tulajdonrészét 10 százalékra akarja feltornázni a PKN-ben, s mint nagy tulajdonos és FB elnök azért fog lobbizni, hogy a társaság az osztrák OMV-vel lépjen fúzióra. Az OMV nem kommentálta a fejleményeket.
A Bloomberg szerint Kulczyk korábban a Mol Rt. tanácsadója volt a PKN 17,6 százalékos kisebbségi részesedésére kiírt tender megpályázásakor. Akkor olyan értelmű döntés született, hogy a Mol tárgyalhat tovább a PKN megszerzéséről, de ezek a tárgyalások januárban eredménytelenül zárultak, s az új lengyel vezetés több kijelentése is arra utalt, hogy szívesen látnák az OMV-t a társaság stratégiai partnereként.

HOZZÁSZÓLÁSOK