Bajban az európai acélgyártók

Az ArcelorMittal átmenetileg csökkenti a nyersacéltermelést Európában, aminek az az oka, hogy gyengül a kereslet, miközben az import emelkedik, az energiaárak pedig elszabadultak - írta az MTI az AFP-re hivatkozva.
Domokos Erika, 2019. május 6. hétfő, 14:46
Fotó: Pixabay - A kép illusztráció.

A világ legnagyobb acélipari csoportja, a luxemburgi székhelyű ArcelorMittal hétfőn közölte, hogy egy időre leállítja krakkói gyárát, Spanyolországban pedig csökkenti a termelést. Emellett pedig a tervezettnél lassabb ütemben futtatja fel olaszországi leányvállalata, az ArcelorMittal Italie acéltermelését évi hatmillió tonnára, hogy "optimalizálja a költségeket", és a mennyiség helyett a minőségre összpontosítson.

Mindezek az intézkedések együttesen azt eredményezik, hogy az ArcelorMittal évesített acéltermelése nagyjából 3 millió tonnával csökken Európában.

Nem volt könnyű meghozni ezeket a sajnálatos, ámde szükséges döntéseket - hangsúlyozta Geert van Poelvoorde ügyvezető alelnök, az ArcelorMittal Europe Flat vezérigazgatója, hozzátéve, tisztában vannak azzal, hogy milyen kedvezőtlen hatást gyakorol mindez a munkavállalókra és helyi közösségekre. Ellenőrizni fogják, hogy kapnak-e szociális támogatást az érintettek erre az időszakra.

Európában gyengült az acél iránti kereslet, miközben emelkedett az export, dacára az Európai Bizottság által bevezetett védintézkedéseknek. A február 1-jén bevezetett védővámok dacára tovább nőtt és rekordszintre jutott a laposacélimport Európában. Az ArcelorMittal a védőintézkedések megerősítését kéri, hogy a globális túltermelés közepette elejét vegyék az európai acélimport további növekedésének - írta az MTI.

HOZZÁSZÓLÁSOK