Bajok vannak a palagázzal

Kétségek merültek fel a palagáz-kitermeléshez fűzött lengyel reményekkel kapcsolatban, miután két észak-amerikai vállalat is feladta a keresést. Eközben a bolgárokat aggasztja, hogy Románia engedélyt adott kutatásokra határa közvetlen közelében.
Barabás T. János, 2013. május 9. csütörtök, 15:31
Fotó: Napi.hu

Feladja a palagáz-kutatást a kanadai Talisman Energy és az amerikai Marathon Lengyelországban, miután - mint közölték - nem sikerült kereskedelmileg hasznosítható mennyiségű palagázt találni. Az Exxon emiatt már tavaly kivonult Lengyelországból.

A hírek megrendítették a lengyeleket a varsói lapok szerint, mert kétségessé teszik az országnak a palagázhoz fűzött azon reményét, hogy végre függetlenné válhatnak az orosz importtól. Két éve az amerikai szakértők még úgy ítélték meg, hogy az ország rendelkezik Európa legnagyobb palagáz-készletével, ami akár egy második Norvégiává teheti. Ezek a remények gyorsan elhaltak, ahogy a lengyel szakértők az amerikaiak által feltételezett 5,3 ezer milliárd köbméternek csak mintegy tizedére becsülték a palagáz mennyiségét, azonban még ez is évtizedekre biztosíthatná az ország energiafüggetlenségét. Ezt az álmot látszanak szétoszlatni a cégek kivonulásai - bár még vannak bizakodók. A Reuters jelentése szerint a San Leon Energy Londonban bejegyzett ír csoport vásárolja ki a pénzügyi nehézségekkel küzdő Talisman lengyelországi vállalkozását. Nem adta fel reményeit az amerikai Chevron és az olasz ENI sem, egyelőre mindkettő kutat tovább.

A varsói kormány több mint 100 kutatási engedélyt adott ki palagázra, és már több mint negyven kutató fúrást végeztek el. A koncessziók többségét hazai vállalatok nyerték el. A szakértők 2015-re várják a kitermelés megindulását. Sokan a készletek nagyságával azonos szintű problémának tartják a bürokratikus akadályokat, illetve azt, hogy még mindig nem döntöttek a palagáz-kitermelés után fizetendő adó nagyságáról, ami lehetetlenné teszi a gazdasági tervezést a vállalkozóknak.

Ugyanakkor a román környezetvédelmi hivatal megadta az engedélyt az amerikai Chevron vállalatnak a palagáz-kutatásra két feltételezett mezőn, közvetlenül a bolgár határnál. Ennek értelmében ellenőrzött robbantásokat hajthatnak végre egy 1800 négyzetkilométeres területen 10-15 méteres mélységben. Az érintett Dél-Dobrudzsában élő bolgárok attól tartanak, hogy a romániai kitermelés tönkre teszi a földet és az ivóvíz-készletet. Ezek miatt - a Romániában is élő - félelmek miatt tavaly év elején tüntetések robbantak ki, amelyek hatására a szófiai kormány 2012 januárjában moratóriumot hirdetett, és visszavonta a Chevronnak már korábban megadott kutatási engedélyt. Bulgária volt Franciaország után a második ország, amely megtiltotta a kutatást is a palagáz után. Korábban Románia is habozott, de most visszatértek korábbi véleményükhöz, és ismét engedélyezik a fúrásokat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2013.05.09 17:00

No ez a lufi ugyanolyan gyorsan kipukkadni látszik, mint a mi Makónk. Ráadásul olvastam valahol, hogy maguk a lengyelek is elismerték, hogy a készletek becslésénél a tizedespontot egy hellyel jobbra tették, vagyis a valóságban 10-szer kevesebb van, mint gondolták. Nos ezek baljós előjelek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html