A bank egykori igazgatói, köztük két korábbi vezérigazgató olyan kockázati alapokba fektettek, amelyeket nagyobb veszteség ért a csalással vádolt Bernard Madoff révén - értesült a Wall Street Journal. A Merrill vezetői ezidáig az ügy legmagasabb beosztású Wall Street-i áldozatait jelentik.

A lap értesülései szerint Daniel Tully és David Komansky vezérigazgatók, valamint a befektetési üzletág vezetője, Barry Friedberg személyesen fektetett az érintett alapokba, de a Merrill brókercégének korábbi vezetője, John Steffens is "segítette" őket ebben.

A Bernard L. Madoff Investment Securities azután omlott össze, hogy a 70 éves Wall Street-i kereskedőt letartóztatták tavaly december 11-én. Az egyrendben elkövetett, különösen nagy kárt okozó csalás bűntettében emelt vád szerint az egyfajta pilótajátékként jellemezhető eljárás által okozott kár globálisan 50 milliárd dollár is lehet.

Madoff korábban a Nasdaq elnöki székében is ült, jelenleg házi őrizet és 24 órás felügyelet alatt áll manhattani luxuslakásában.

Madoff vállalkozása egy brókercéget és egy hedge fundot foglalt magába; ez utóbbi egy hatalmas, piramisjáték-szerű rendszert foglalt magába (Ponzi-séma). A szisztéma működési elve szerint a korábban belépett befektetőket a később csatlakozó ügyfelek pénzéből fizették ki.