Elakadt a Mastercard fizetési rendszere - önnek működik?

Sokan tapasztalhatták az elmúlt órákban: hogy nem tudnak fizetni, illetve nem tudnak pénzt felvenni a bankkártyájukkal. A hazai bankok értesítést kaptak a Mastercard kártyatársaságtól, általános rendszerhiba miatt nem működtek bizonyos betéti és a hitelkártyák. A legfrissebb hírek szerint a normál üzemmód helyreállt, minden működik újra - írja az Index.hu.
K. Kiss Gergely, 2018. július 12. csütörtök, 21:57
Fotó: Napi.hu

Kora este kezdtek záporozni az olvasói levelek a portál felé: nem működnek a bankkártyák Magyarországon. Többen beszámoltak arról, hogy kénytelenek voltak visszapakolni az üzletekben a pultra, mert nem volt náluk elegendő készpénz. Akinek volt sms-küldő szolgáltatása, ráadásul azt tapasztalhatta, hogy a sikertelen tranzakciók ellenére a bank pénzt vont le, de aztán pár másodperc múlva megérkezett az ellentételező, vagyis a nullára korrigáló üzenet.

Az Index több bankot is felhívott, végül informálisan azt az üzenetet kapták, hogy tudnak a hibáról, de az nem bankspecifikus, hanem a Mastercard kártyacég debit (betéti) és credit (hitel) kártyájával szünetel az online, illetve a POS-terminálokon történő fizetés, ahogyan készpénzt sem lehet felvenni.

Nemzetközi jelenségről lehet szó, mert a nemzetközi kártyahasználatot figyelő térképen komoly zavarok láthatók. A hiba elhárítása folyamatban van.

Olvasói tájékoztatás szerint sokaknak sikerült a este kilenc után például az OTP, a K&H, az UniCredit, illetve az Erste Mastercard kártyáival fizetni, más online jegyvásárlást bonyolított probléma nélkül. Szintén olvasói jelzés alapján tudjuk, hogy a hiba jelentkezett azonban külföldi, például ausztriai, vagy svéd kártyahasználatnál is. A Wall Street Journal-on megjelent legfrissebb hír szerint, a Mastercard bejelentette, hogy elhárította a hibát.

HOZZÁSZÓLÁSOK