Brutális nagyságú pénzügyi csomaggal próbálja megmenteni a múlt héten megroggyant Citigroupot - korábban az USA legnagyobb, ma már csak 5. legnagyobb bankját -, az amerikai kormány. A pakk két részből áll: az egyikben a kormány és a betétbiztosítási alap (FDIC) garanciát vállal a bank több mint 300 milliárd dollár rossz hitelének visszafizetésére, a másikban az állam újabb 20 milliárd dolláros részvénycsomagot vásárolt a pénzintézetben. A kormány 25 milliárdért már vett Citi-papírokat a 700 milliárd dolláros segélycsomag részeként.

A garanciáért és a befektetésért összesen 7 plusz 20 milliárd dollárnyi elsőbbségi részvényével fizet a bank, amelyekre 8 százalékos osztalék jár. Emellett vállalta, hogy nem fizet részvényenként egy penninél több osztalékot, korlátozza a vezetők jövedelmét és a FDIC iránymutatásainak megfelelően újratárgyalja kölcsöneik feltételeit bajban lévő jelzáloghiteleseivel.

További eleme a megállapodásnak, hogy a garantált hitelek bedőlése esetén az első 29 milliárd dollár, illetve a továbbiak 10 százaléka a Citigroup büdzséjét terheli. Ezek a kölcsönök főként lakás- és kereskedelmi ingatlanokra felvett hitelek.

A kormány azt követően avatkozott be, hogy a múlt héten a Citigroup részvényeinek értéke kétharmadával csökkent, mivel a befektetők attól tartanak, hogy még nagyon sok csontváz dőlhet ki az elmúlt évben 21 milliárd dollár veszteséget elszámoló pénzintézet trezorjaiból.