Bocsánatot kértek a bankvezérek

"Őszintén és mélységesen" elnézést kértek a bankválság két legnagyobb nagy-britanniai károsultjának, az RBS-nek és a HBOS-nek a korábbi vezetői bankjaik mulasztásaiért a brit parlament bizottsága előtt.
NAPI Online, 2009. február 10. kedd, 14:16
Fotó:

A Royal Bank of Scotland korábbi vezérigazgatója, Fred Goodwin a BBC szerint azt mondta a parlament pénzügyi bizottságának képviselői előtt, hogy "nem tud jobban bocsánatot kérni" a történtekért.

A korábbi bankvezetők azt is elismerték, a jutalmazási kultúra hozzájárult a válsághoz és felülvizsgálatra szorul.

Fred Goodwin, akit korábban lovaggá is ütöttek, azonban azt is mondta, hogy a bankárok elhagyták volna a céget, ha úgy érezték volna, hogy nincsenek eléggé megfizetve.

Az RBS 2008 októberében távozott vezetője tavaly nem kapott bónuszt, összes fizetése pedig 1,46 millió font volt. A megelőző, 2007-es évben azonban 1,3 millió fontos fizetésére 2,9 millió font bónuszt vett föl.

Andy Hornby, a HBOS korábbi vezérigazgatója, tavaly már ugyancsak nem vett föl jutalmat, sőt, állítása szerint készpénzben soha nem is kapott bónuszt, hanem csak részvény formájában. Hornby szerint így sokkal többet veszített, mint amit kapott - utalva a részvények hatalmas árfolyamzuhanására. Hangoztatva, hogy nem panaszkodik, Goodwin hozzátette, hogy mintegy 5 millió fontot veszített részvényei árfolyamának csökkenésén.

A jutalmazási rendszer rossznak bizonyult, a pénzbeli bónuszok nem a megfelelő viselkedést támogatták - mondta Hornby.

A traderek csupán éltek azokkal a lehetőségekkel, amelyekre feljogosították őket - válaszolta ugyanakkor Goodwin arra a kérdésre, miszerint a jutalmazási rendszer nem idézett-e elő túlzott kockázatvállalási hajlandóságot és a válság súlyosbítását. "Nehéz azt mondani, hogy a jutalmazás oka volt a bankok problémáinak" - tette hozzá.

A bizottság előtt Sir Tom McKillop, az RBS egykori elnöke, és Lord Stevenson, a Halifax Bank of Scotland korábbi elnöke is megjelent.

Sir Fred Hornby idején az RBS több jelentős akvizíciót is végrehajtott, így például a ABN Amro 2007 végén történt felvásárlásában is volt szerepe. Sir Tom McKillop nagy hibának nevezte az ügyletet. Elmondása szerint a piac csúcsán vették meg a holland riválist, és minden, amit akkor fizettek, hiba volt. McKillop sajnálatát fejezte ki a pénzintézet megvásárlásáért.

Az RBS jelenleg 70 százalékban állami, vagyis adófizetői tulajdonban van a tavalyi év vége óta. A HBOS-t a Lloyds mentette meg, a társaság 40 százalékos állami tulajdonban van.

A parlamenti bizottság szerdán is folytatja a munkát, még hivatalban levő pénzintézeti vezetők meghallgatásával.

HOZZÁSZÓLÁSOK