Brüsszel megvétózta a TNT és a UPS fúzióját

A Európai Bizottság nem engedélyezi az amerikai United Parcel Service (UPS) és a holland TNT Express egyesülését, mert radikálisan csökkenne a verseny az európai csomagküldő piacon - közölte Joaquín Almunia, a bizottság versenyügyi biztosa szerdán Brüsszelben.
MTI-Eco, 2013. január 30. szerda, 16:52
Fotó: Napi.hu

Az atlantai székhelyű UPS 5,2 milliárd euróért akarta megvenni a TNT-t. Az üzlet most meghiúsult, ráadásul az előszerződés értelmében a UPS 200 millió euró bánatpénzt tartozik fizetni a TNT-nek.

A brüsszeli döntésnek a legjobban a Deutsche Post örül, mert a német posta csomag- és expresszküldemény-továbbító vállalata, a DHL így nem kénytelen megküzdeni egy óriásira nőtt versenytárssal.

Almunia azzal érvelt, hogy a bizottság a fogyasztók érdekében járt el. Az unióban sok küldeménynek - gyógyszernek, vérkonzervnek, vállalati dokumentumnak - kell megérkeznie 24 órán belül rendeltetési helyére, "ezért megfizethető és megbízható szolgáltatókra van szükség".

Európa nagy piaca a csomagtovábbító szolgáltatásoknak, az A.T. Kearney tanácsadó cég felmérése szerint a forgalom 2011-ben elérte a 47,2 milliárd eurót.

HOZZÁSZÓLÁSOK