A Volkswagentől a Fiaton ár az Opel/Vauxhallig minden autómárka jelentős árengedményekkel és kedvezményes hitelekkel igyekszik életet lehelni eladásaiba a gyorsan zsugorodó európai újautó-piacon - derül ki a Bloomberg összeállításából. Az eurózóna adósságválsága - ami párosulva a világgazdasági környezet romlásával az EU egészében bizonytalanabbá teszi a kilátásokat - nagyobb vásárlásaik elhalasztására készteti az autósokat. Júliusban különösen nagyot zuhantak az eladások, ami arra késztette a J.D. Power & Associates autóipari tanácsadó céget, hogy csökkentse az európai autóeladásokra adott előrejelzését. A J.D. Power szerint 2011-ben egy százalékkal, 12,84 millióra esik az eladott új autók száma az egy évvel korábbihoz képest. Korábban kicsi emelkedést és majdnem 13 milliós értékesítést vártak.

A részvénypiacok összeesése határozottan érezteti hatását a keresleten - mondja egy német Volkswagen-kereskedő, akinek kisvárosi szalonja nem messze van Kölntől. A vevők halogatják a vásárlást. A dealernél már 5500 euró alatt lehet Skodát kapni, az 1,6 literes dízelmotorral felszerelt VW Passat árát pedig 17 százalékkal mérsékelték. Ezzel együtt azt tapasztalják, hogy a kereslet május óta negyedével csökkent az év elejihez képes.

A brit autókereskedők tapasztalatai szerint az elmúlt tíz napban-két hétben egyszerűen eltűntek a vevők a szalonokból, ahogy fogalmaznak: minden márka viszonteladói izzadnak, hogy kipasszírozzanak egy-egy autót kereskedéseik ajtaján. A szigetországban, ahol a General Motors Vauxhall márkanév alatt értékesíti az Opeleket, nullaszázalékos hitelt ajánlanak azoknak, akik szeptember 30-a előtt vásárolnak autót. A Fiat 22 százalékos diszkonttal kínálja a légkondival és 14 colos alufelnivel felszerelt Pandákat. A Renault úgy reklámozza a Megane-t, hogy aki most ezt a típust választja, az 1600 fontot, az autó árának 14 százalékát spórolhatja meg.

Franciaországban majdnem hat százalékkal zuhantak az eladások júliusban, amire brutális árkedvezményekkel reagáltak az autógyártók. A Citroen C1-es miniautóért most mindössze 6500 eurót kérnek, ami kilenc százalékkal marad el a listaártól. A Renault Twingo egyes változataira 34 százalékos árengedmény kapható.

Az olasz autópiac júliusi eladásai alapján éves szinten 1,45 millió új autó találhat gazdára a dél-európai országban - a korábbi eladási adatok 1,75 milliós éves értékesítést jeleztek előre. Az olasz autókereskedők szövetsége (Federauto) attól tart, hogy az ország autópiaca a válság miatt az átlagosnál erőteljesebben zsugorodik. Tapasztalataik alapján feltételezik, hogy az elmaradó vevőkért folyó harcban egyes modelleket a gyártási költség alatt kínálják a gyártók.