Brutális zsugorodás az autópiacon - hatalmasak az árengedmények

Az európai autópiac a kereskedők tapasztalatai szerint brutálisan zsugorodott az elmúlt hetekben, ami óriási kedvezmények nyújtására kényszeríti az autógyártókat. Feltételezések szerint egyes modelleket az önköltségi ár alatt árulják.
Komócsin Sándor, 2011. augusztus 10. szerda, 11:14
Fotó: Napi.hu

A Volkswagentől a Fiaton ár az Opel/Vauxhallig minden autómárka jelentős árengedményekkel és kedvezményes hitelekkel igyekszik életet lehelni eladásaiba a gyorsan zsugorodó európai újautó-piacon - derül ki a Bloomberg összeállításából. Az eurózóna adósságválsága - ami párosulva a világgazdasági környezet romlásával az EU egészében bizonytalanabbá teszi a kilátásokat - nagyobb vásárlásaik elhalasztására készteti az autósokat. Júliusban különösen nagyot zuhantak az eladások, ami arra késztette a J.D. Power & Associates autóipari tanácsadó céget, hogy csökkentse az európai autóeladásokra adott előrejelzését. A J.D. Power szerint 2011-ben egy százalékkal, 12,84 millióra esik az eladott új autók száma az egy évvel korábbihoz képest. Korábban kicsi emelkedést és majdnem 13 milliós értékesítést vártak.

A részvénypiacok összeesése határozottan érezteti hatását a keresleten - mondja egy német Volkswagen-kereskedő, akinek kisvárosi szalonja nem messze van Kölntől. A vevők halogatják a vásárlást. A dealernél már 5500 euró alatt lehet Skodát kapni, az 1,6 literes dízelmotorral felszerelt VW Passat árát pedig 17 százalékkal mérsékelték. Ezzel együtt azt tapasztalják, hogy a kereslet május óta negyedével csökkent az év elejihez képes.

A brit autókereskedők tapasztalatai szerint az elmúlt tíz napban-két hétben egyszerűen eltűntek a vevők a szalonokból, ahogy fogalmaznak: minden márka viszonteladói izzadnak, hogy kipasszírozzanak egy-egy autót kereskedéseik ajtaján. A szigetországban, ahol a General Motors Vauxhall márkanév alatt értékesíti az Opeleket, nullaszázalékos hitelt ajánlanak azoknak, akik szeptember 30-a előtt vásárolnak autót. A Fiat 22 százalékos diszkonttal kínálja a légkondival és 14 colos alufelnivel felszerelt Pandákat. A Renault úgy reklámozza a Megane-t, hogy aki most ezt a típust választja, az 1600 fontot, az autó árának 14 százalékát spórolhatja meg.

Franciaországban majdnem hat százalékkal zuhantak az eladások júliusban, amire brutális árkedvezményekkel reagáltak az autógyártók. A Citroen C1-es miniautóért most mindössze 6500 eurót kérnek, ami kilenc százalékkal marad el a listaártól. A Renault Twingo egyes változataira 34 százalékos árengedmény kapható.

Az olasz autópiac júliusi eladásai alapján éves szinten 1,45 millió új autó találhat gazdára a dél-európai országban - a korábbi eladási adatok 1,75 milliós éves értékesítést jeleztek előre. Az olasz autókereskedők szövetsége (Federauto) attól tart, hogy az ország autópiaca a válság miatt az átlagosnál erőteljesebben zsugorodik. Tapasztalataik alapján feltételezik, hogy az elmaradó vevőkért folyó harcban egyes modelleket a gyártási költség alatt kínálják a gyártók.

HOZZÁSZÓLÁSOK