Budapestet választotta a multi - itt lesz a regionális központ

Budapesten nyitja meg még az idén közép- és kelet-európai regionális központját a Bank of China (BoC), az egyik legnagyobb kínai kereskedelmi bank – tájékoztatta az MTI-t Pekingben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfői tárgyalásait követően.
MTI-Eco, 2014. október 27. hétfő, 16:39

"A mai megállapodás azt jelenti, hogy a világ kilencedik legerősebb bankja, amely 1997-ben vetette meg a lábát régiónkban, még pontosabban hazánkban, Magyarországról fogja szervezni térségi működését. Ez komoly elismerés a magyar pénzügyi befektetői környezetnek" - állapította meg a tárcavezető. Tien Kuo-li, a BoC elnöke a miniszterrel folytatott megbeszélésen megbeszélésen azt is hangsúlyozta, hogy a bank fontos - és egyre fontosabb - szerepet kíván szánni a kínai nemzeti valutának, vagyis a jüan nemzetközi használatának növelésére törekszenek. A jüan immár a második legnagyobb kereskedelemfinanszírozó pénzeszközzé vált a világkereskedelemben - erősítette meg az elnök.

Szijjártó Péter külön is kiemelte, hogy a BoC folyamatosan együttműködik a magyar Eximbankkal, s eddig összesen 70 millió euró közös hitellel támogatta a Wanhua Borsodchem beruházásait. Legújabban a Wanhua által benyújtott 40 millió eurós exportcélú beruházási hitel folyósítása van napirenden az Eximbank és a BoC segítségével. A miniszter úgy fogalmazott, a BoC és az Eximbank együttműködik több más beruházás finanszírozásában Magyarországon, s megemlítette a Huawei egyik újabb projektjét is.

Szijjártó Péter a Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottságot is felkereste, amelynek vezetőivel a Budapest-Belgrád vasútvonal korszerűsítéséről tárgyalt. Emlékeztetett: "a közelmúltban aláírtuk a háromoldalú, kínai-szerb-magyar munkacsoport ülésén azt a jegyzőkönyvet, amelynek értelmében a kínai kormány jelenleg készíti azt az úgynevezett első megvalósíthatósági együttműködési tanulmányt, amely a kivitelezési és pénzügyi finanszírozási feltételeket tartalmazza". Az is elhangzott - mondta a miniszter -, hogy a Kína és a 16 közép- és kelet-európai ország idén Belgrádban megrendezendő csúcsértekezletére újabb megállapodást készítenek elő, amely magyar-kínai-szerb kormányközi megállapodásként újabb fázisába juttatja a vasúti projekt előkészítését. A kérdésre, hogy vajon Magyarországnak vannak-e feltételei a vasúti projekt megvalósításával kapcsolatban, a miniszter közölte: "van egy aláírt megállapodásuk arról, hogy egy olyan kétvágányú vasútvonal megépítéséből vállalunk részt, amelyen 160 kilométeres óránkénti sebességgel közlekedhetnek a vonatok. A mi álláspontunk szerint ehhez egy a piacinál kedvezőbb feltételekkel rendelkező hitelkonstrukcióra van szükség. Ez az együttműködésnek egy nagyon fontos feltétele" - tette hozzá.

A külgazdasági és külügyminiszter hétfőn népes közönség előtt előadást tartott a Kínai Társadalomtudományi Akadémián, ahol az Európai Unió előtt álló kihívásokról és arról beszélt, hogy véleménye szerint mire van szüksége Európának ahhoz, hogy erős maradhasson. Úgy fogalmazott, "Európának vissza kell adnia a munka és a család megbecsülését", vissza kell térnie a felelősségteljes és fegyelmezett költségvetési politikához, és meg kell állítani az államadósságok növekedését. A miniszter szerint Európa akkor lehet erős, ha fel tudja építeni a szoros partneri együttműködést a világ gyorsan fejlődő régióival, ami feltételezi az Európa és Kína közötti kapcsolatrendszer szorosabbá válását is. Európa sikerének feltétele, folytatta elődásában Szijjártó Péter, ha az egyoldalú energiafüggőségét tudja csökkenteni. Hozzátette, ebből a szempontból a közép-európai Észak-Dél irányú gázvezetékrendszer létrehozása "kritikus fontosságú". Mint mondta, arra van szükség, hogy az EU sorolja prioritásai közé a cseppfolyósított földgázt visszagázosító terminálok építését.

Ehhez kapcsolódóan megjegyezte, a Déli Áramlat megépítése Magyarország álláspontja szerint útvonal-diverzifikációt jelent, s végső soron növeli Európa energiaellátásának biztonságát. A tárcavezető elődásában azt is hangsúlyozta, az unió akkor lehet erős, ha erős nemzetállamok, erős tagok alkotják. Szijjártó Péter a Pekingi Magyar Kulturális Intézetben megnyitotta a Kodály-szakkönyvtárat, amely a kulturális együttműködés újabb lépcsője, s mint ilyen a két ország közötti kapcsolatokat segíti. A szakkönyvtár elsősorban a magyar zenei oktatás módszereihez nyújt hasznos irodalmat.

Szijjártó Péter az MTI tudósítójának azzal kapcsolatban, hogy Magyarországon politikai pártok és a média számon kérték távolmaradását az Országgyűlés Külügyi Bizottságának hétfői meghallgatásáról, azt mondta: "egy előre egyeztetett időpontban, a kínai külügyminiszter meghívására jöttem Kínába, hogy tárgyaljunk". Hozzátette: "a múlt héten jeleztem a bizottság elnökének, hogy hétfőn és kedden Pekingben leszek, s a szerdai napon szívesen a rendelkezésükre állok, de a Külülgyi Bizottság válasza az volt, hogy akkor inkább hétfőn egy államtitkár képviseljen. És ez meg is történt"- fogalmazott a tárcavezető Pekingben. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden folytatja hivatalos programját Pekingben, ahol találkozik vendéglátójával, Vang Ji külügyminiszterrel.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

coni, 2014.10.27 22:47

@Kotkodus: Nincs még egy uniós ország ahol ilyen jól működne a Nemzeti Adóhivatal...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kozmix1, 2014.10.27 22:19

@ZIngdp6343: Kicsi rigó, majd ha nem fogunk az Eu pénzén kuruckodni, és a 2/3-os törvénygyár majd valós a gazdasági, és pénzügyeket megfelelően korlátozó, a gyakorlatban is hasznosítható, és nem populista látszat törvényekről fog majd dönteni, na majd akkor írjál le ennyi hülyeséget ide, de előtte az sem ártana, ha saját erőből felemelkednénk az általad említett ,,gazdag nyugatiak svájci és norvég" államok szintjére!!!
És talán azt sem kellene elfeledni, hogy Magyarország államadósságának túlnyomó része, USA alapokban van, tehát nem nagyon illik beleharapni abba kézbe, amelyik etet minket!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

v69zsolt, 2014.10.27 22:13

@tever kneif: Budapesten nyitja meg még az idén közép- és kelet-európai regionális központját a Bank of China (BoC), az egyik legnagyobb kínai kereskedelmi bank ? tájékoztatta az MTI-t Pekingben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfői tárgyalásait követően.

Ez komoly elismerés a magyar pénzügyi befektetői környezetnek" - állapította meg a tárcavezető. Tien Kuo-li, a BoC elnöke a miniszterrel folytatott megbeszélésen megbeszélésen azt is hangsúlyozta, hogy a bank fontos - és egyre fontosabb - szerepet kíván szánni a kínai nemzeti valutának, vagyis a jüan nemzetközi használatának növelésére törekszenek.

A jüan immár a második legnagyobb kereskedelemfinanszírozó pénzeszközzé vált a világkereskedelemben - erősítette meg az elnök.

Nagyszerü akkor lássuk a valos tényeket!!

SzijjártóPéter külön is kiemelte, hogy a BoC folyamatosan együttműködik a magyar Eximbankkal, s eddig összesen 70 millió euró közös hitellel támogatta a Wanhua Borsodchem beruházásait. Legújabban a Wanhua által benyújtott 40 millió eurós exportcélú beruházási hitel folyósítása van napirenden az Eximbank és a BoC segítségével.

Itt úgy nézki, hogy euróban folyik a hitel folyósítás!!
Akkor hogy is van ez????????..........hol van itt a jüan erős szerepe??????
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tever kneif, 2014.10.27 19:10

MIERT IS FONTOS A BOC szerepe Magyarországnak:

"A mai megállapodás azt jelenti, hogy a világ kilencedik legerősebb bankja, amely 1997-ben vetette meg a lábát régiónkban, még pontosabban hazánkban, Magyarországról fogja szervezni térségi működését.


SzijjártóPéter külön is kiemelte, hogy a BoC folyamatosan együttműködik a magyar Eximbankkal, s eddig összesen 70 millió euró közös hitellel támogatta a Wanhua Borsodchem beruházásait. Legújabban a Wanhua által benyújtott 40 millió eurós exportcélú beruházási hitel folyósítása van napirenden az Eximbank és a BoC segítségével.

A miniszter úgy fogalmazott, a BoC és az Eximbank együttműködik több más beruházás finanszírozásában Magyarországon, s megemlítette a Huawei egyik újabb projektjét is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tever kneif, 2014.10.27 18:24

NAGY LEHETŐSÉGET LÁTNAK MAGYARORSZÁGBAN AZ ARABOK
Ez komoly elismerés a magyar pénzügyi befektetői környezetnek.

A KAPITÁL MEGTALÁLJA A KEDVEZŐ FELTÉTELEKET AZ INVESZTICIOHOZ.

A keleti nyitás már aktivan érezteti hatását a gazdag arab országokban is..


MAGYARORSZÁG MÁR ELNYERTE A KINAI INVESZTOROK BIZALMÁT.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html