Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egy holland biokémiai társaság, a fenntartható technológiai megoldásokkal foglalkozó Avantium úttörő beruházásba kezdene: a műanyagot ezentúl növényi cukrokból, nem pedig fosszilis tüzelőanyagokból állítanák elő. A növényi műanyag előállításához például a búzából és a kukoricából vonnák ki a cukrokat.

A hír május közepén végigszaladt a világsajtón a befektetők pedig léptek. Az Avantium-részvény árfolyama az amszterdami tőzsdén - a Bloomberg adatai szerint - a bejelentés óta bőven 5 euró felett mozog, szemben a korábbi hetekben látott 3 és 4 euró közötti szintekkel. Igaz, az Avantium korábban szerepel tmár jobban is, az idei év elején szintén 5 euró felett volt a jegyzés, sőt, 2017-ben még 10 euró feletti árfolyamok voltak a jellemzőek.

A mostani fejlesztés a Guardian beszámolója szerint megtetszett a Carlsberg sörgyárnak, a vállalat egyik sörét árulná belülről növényi műanyag réteggel bevont papírdobozban. Az ötlet a Coca-Colát és a Danone-t is érdekli, a műanyagszennyezés ugyanis globális probléma: évente mintegy 300 millió tonna műanyagot állítanak elő globálisan fosszilis tüzelőanyagokból, ez pedig jelentősen hozzájárul a klímaváltozáshoz. A legyártott műanyagok nagy részét pedig nem hasznosítják újra, így ezek például az óceánokban landolnak.

Az új növényi alapú műanyag azonban eléggé ellenálló ahhoz, hogy szénsavas üdítőket is elbírjon, viszont komposztálva egy év alatt, magára hagyva pedig ennél néhány évvel több idő alatt tűnik el, ezért is kell újrahasznosítani. Az új műanyag már 2023-ban ott lehet a boltok polcain, bár először még csak évente 5 ezer tonna műanyagot gyártanának az új módszerrel. Idővel az Avantium a fenntartható forrásból származó biohulladékból állítaná elő a növényi cukrokat, hogy ne befolyásolják a globális élelmiszer-ellátási láncot.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!