Búsulhatnak a bankárok

A Wall Street nagyágyúinak harmadik negyedévi mérlegét csak a 2001 szeptember utáni időszakhoz lehetne hasonlítani, ha a Goldman Sachs nem szépítene a helyzeten.
NAPI Online, 2007. szeptember 17. hétfő, 12:02
Fotó:

A Bear Stearns Cos. minden bizonnyal 41 százalékos EPS-csökkenéssel zárja majd a harmadik negyedévet, a Morgan Stanley 11 százalékos, míg a Lehman Brothers Holding Inc. 5,1 részvényenkénti eredményének százalékos apadásával zárhatja a jelzálogpiaci turbulenciáktól felforgatott harmadik negyedet - tudósít a Bloomberg hírügynökség.

A Goldman Sachs az egyedüli cég a Wall Street nagy befektetési bankjai között, amelyik most is dörzsölheti a markát, hiszen a profitja akár 33 százalékkal is gyarapodhatott azt követően, hogy közel 1 milliárd dollárt szerzett a Horizon Wind Energy LLC eladása során.

A legnagyobb bevételforrásnak számító kötvénykereskedelem megfeneklett azt követően, hogy a Lehman számításai szerint a jelzálog és eszközhátterű értékpapírok eladásai 36 százalékkal estek vissza a negyedév során. A bankok ezen túl megszüntették a tőkeáttételes kivásárlások finanszírozását, amely az első félév során 8,4 milliárd dollárt hoztak a Wall Street-i cégeknek. Míg a felvásárlási tanácsadásból, részvénykereskedelemből és jótállásból származó bevételek valószínűleg növekedtek, ezek minden bizonnyal nem lesznek képesek fedezni a vállalati hitelek és jelzálogkötvények értékcsökkenéséből adódó profitkiesést.

HOZZÁSZÓLÁSOK