Kocsis István BKV-vezér tagadja, hogy offshore céggel rendelkezne a családja, ugyanígy sem a BKV-t, sem az általa korábban felügyelt MVM-et érintő vádak nem jogosak - nyilatkozta a Világgazdaságnak a vezérigazgató.

Az elmúlt időszak további botrányairól is szóló Kocsis elmondta: a Szalainé Szilágyi Eleonórát érintő végkielégítésről való megállapodás az ő vezérigazgatósága előtt történt, így szerződés szerint az eljárás jogszerű volt. Ennek ellenére július 23-án Kocsis vizsgálatot indított, melyet azóta kiterjesztettek az összes felső vezetői végkielégítés kifizetésére.

Ha a BKV nem jut pótlólagos forráshoz jutni, a társaságban az év utolsó negyedében likviditási problémákkal kell szembenéznie - mondja Kocsis. Ahhoz, hogy a BKV-t stabil állapotban tartsák, mintegy 30 milliárd forintos forrásra van szükség, a finanszírozási probléma megoldásáról jelenleg is folynak a tárgyalások a fővárossal és a kormányzattal. A cég pénzügyi helyzete ugyanakkor egyre nehezebben kezelhető: az idén lejáró közép- és hosszú lejáratú hitelek nagyságrendje meghaladja a 10 milliárd forintot, a folyószámlahitelekkel együtt több mint 40 milliárd forint ez az összeg.

Kocsis szerint ugyanakkor reális a főváros és a kormányzat segítségére várni, a 30 milliárd forintból a HÉV-üzletág külön cégbe történő szervezése esetén vásárolna üzletrészt. Egyelőre azonban még az sem tisztázott, hogy részvény- vagy eszközvásárlás történjen.