Csak örülhet a magyar munkaerőnek Ausztria és Németország

Csak előnyök várhatók a májusi német és osztrák munkaerő-piaci nyitástól - mondta Andor László foglalkoztatási és szociális ügyekért felelős EU-biztos pénteken egy bécsi sajtótájékoztatón.
MTI-Eco, 2011. február 25. péntek, 09:53
Fotó:

Az eddigi tapasztalatok és elemzések azt mutatják, hogy azokban az országokban - például Nagy-Britanniában és Franciaországban -, amelyek már korábban megnyitották munkaerő-piacaikat a később csatlakozott uniós országok munkavállalói előtt, minimális változás következett be a bérekben, és az új munkavállalók hozzájárultak a fogadó országok gazdaságához.

"Nem várhatók komoly zavarok" - mondta Andor László. Jelentős munkaerő-vándorlás nem várható, miután a tapasztalatok szerint a munkaerő-áramlás nagy része közvetlenül a 2004-es uniós csatlakozás után zajlott le - mondta. Emellett az elmúlt évek gazdasági visszaesésének hatására sokan azok közül, akik megjelentek a régi tagországok munkaerőpiacain, hazatértek. "Úgy tűnik tehát, hogy a (kezdeti) azonnali hatás nem ismétlődik meg" - jelentette ki.

Ausztria és Németország május elsejével véglegesen feloldja azokat a korlátozásokat is, amelyeket a nyolc, 2004-ben csatlakozott uniós tagállammal szemben vezettek be, káros munkaerő-piaci hatásoktól tartva.

A biztos elmondta, hogy az EU adatai szerint a 15 "régi" uniós tagállam bérszínvonalában 2003 és 2007 között kevesebb, mint 0,1 százalékos változást idézett elő az új országokból érkezett munkaerő-vándorlás.

Andor kérdésre válaszolva elmondta, hogy az osztrák és a magyar szaktárca várakozásai szerint évente egy-két ezer új munkavállaló érkezhet a nyolc új tagállamból Ausztriába.

Az MTI kérdésére megerősítette ugyanakkor, úgy véli, hogy a küldő országok munkaerőpiacán az EU-n belüli migrációval összefüggésben tapasztalhatóak a gazdaságra káros jelenségek is. "Néha nem a fogadó, hanem a küldő országokban jelentkeznek nehézségek, például az egészségügyben. (...) Bizonyos esetekben túl nagy a kiáramlás" - mondta. Ez nem csak munkaerő-veszteséget jelent, de azt is jelenti, hogy sokan nem a képzettségüknek megfelelő munkát végzik.

Európai szintű megoldás jelenleg nem ismert a jelenségre - mondta. "Teljesen érthető, hogy az érintett országok megpróbálnak megoldást találni arra, hogy megtartsák ezt a munkaerőt - tette hozzá. A hosszú távú hatás nagyon káros lehet - figyelmeztetett.

HOZZÁSZÓLÁSOK