Az elemzői várakozásoktól elmaradva 15 százalékkal csökkent a legnagyobb olasz bank, az UniCredit harmadik negyedévi nyeresége.

A pénzintézet profitja 334 millió euró lett az egy évvel korábbi 394 millió eurós nyereséget követően - a Bloomberg által megszólaltatott elemzők 388 millió eurós eredményt valószínűsítettek.

Az eddig eltelt három negyedévet együttvéve 1 milliárd euró adó utáni profitot ért el az UniCredit Group, a tavalyi 1,33 milliárd után.

Csúcsra emelkedett az UniCreditnél a kelet-európai rossz hitelek aránya a harmadik negyedévben, az év hátralévő részében már csökkenő tendenciára lehet számítani - mondta szerdán az olasz bankcsoport vezetője.

Federico Ghizzoni elmondta: "a nem teljesítő kelet-európai hiteleket illetően már túl vagyunk a nehezén". Az év eleji 3,76 százalékról a második negyedévben 4,7 százalékra, majd a harmadik negyedévben 4,8 százalékra emelkedett a rossz hitelek aránya a teljes portfólióban.

A bedőléssel fenyegető hitelek fedezésére a harmadik negyedévben 1,68 milliárd eurót tartalékolt a társaság, 23 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbi 2,19 milliárdnál, és 8,1 százalékkal kevesebbet a második negyedévi 1,83 milliárdnál.

A Magyarországon is érdekelt csoport vezérigazgatója cáfolta szerdán azokat a sajtójelentéseket, amelyek szerint a kelet-európai jelenlét visszafogását terveznék. "Éppen ellenkezőleg, növelni kívánjuk a térségből származó bevételt. Természetesen azokra az országokra koncentrálunk, ahol egyébként is erősek vagyunk, ilyen Lengyelország, Csehország, Oroszország és Törökország" - mondta a Federico Ghizzoni, aki a kelet-európai érdekeltségeket felügyelő vezető posztjáról váltott szeptemberben a vezérigazgatói tisztségre.

Elődje, Alessandro Profumo azután mondott le, hogy vita alakult ki a csoport vezetésében a líbiai befektetők térnyerése miatt. A diktatórikus vezetésű észak-afrikai állam részesedése két szereplőn, a tripolisi nemzeti bankon és az állami befektetési alapon keresztül több mint 7,5 százalék, Líbia így az UniCredit legnagyobb részvényese.

A társaság 2007-ben lépett a magyar piacra, a német HVB Bank magyarországi érdekeltségének megvételével.

A 22 országban több mint 9500 fiókot üzemeltető banknál 161 ezer alkalmazott dolgozott szeptember végén, 5 ezerrel kevesebb az egy évvel korábbinál.