A 86 éve alapított, többek közt a James Bond sorozatot és a Rocky filmeket is forgalmazó filmstúdiónak a Chryslerhez hasonlóan a hitelből fedezett kivásárlásából (LBO) ráterhelt adósságok tették be a kaput.


Az MGM a csődvédelem során egy, a hitelezői által is támogatott előrecsomagolt terv keretén belül 4 milliárd dollárnyi adósságot váltanának át a megnyirbált filmstúdió új részvényeire és a Spyglass Entertainment adná az új menedzsmentet.
 
Ennek leginkább az akkor még tőzsdén jegyzett társaság részvényeit 2005-ben 2 milliárdos hitelből és 1,6 milliárdos részvény-finanszírozásból felvásárló befektetői csoport látná kárát. A jelenlegi tulajdonosi kör a 14 százalékot birtokló Sony, a 23 százalék felett rendelkező texasi TGP private equity csoport, a 34 százalékos tulajdonrésszel rendelkező Providence Equity Partners, 21 százalékkal a Comcast Corp., illetve 8 százalék erejéig a Credit Suisse leányvállalata, a DLJ Merchant Banking Partners - írja a Bloomberg.


Az MGM tervei szerint a csődeljárást követően 500 millió dollárnyi tőkét vonnának be új filmek és tévésorozatok gyártásához.


A csődeljárás tulajdonképpen menekülési útvonal a filmstúdió számára, a kanadai Lions Gate Entertainment ugyanis 1,7 milliárdnyi részvényt, illetve követelésátvállalást ajánlott az MGM hitelezőinek, amely a két cég összeolvadása után 55 százalékos tulajdonrésznek felelt volna meg.

Ezt megfejelendő a tőzsdecápaként elhíresült Carl Icahn (aki emellett a Lions Gate legnagyobb részvényese is egyben) az MGM alárendelt kölcsőntőkéjét megtestesítő kötvényekért a névérték 53 százalékán tett ajánlatot ami 18 százalékkal haladta meg a Lions Gate ajánlata előtti árfolyamot. Ezzel párhuzamosan ellenséges felvásárlási ajánlatot is tett a Lions Gate-re.


Erre az MGM sem maradt rest és október 29-én beperelte Icahnt, hogy az a két cég összevonásával akarja befektetései értékét növelni, ám Icahn ezt tagadta. Azóta viszont peren kívüli egyezség született, amelynek értelmében a tőzsdecápa támogatja a csődvédelmi eljárást és azzal járó csomagot, ellenben ő is delegálhat egy tagot az újjászülető MGM igazgatóságába.


A csődeljárással talán egy időre véget érhet a filmstúdió kálváriája, amelyet korábbi tulajdonosa, a szintén nagy tőzsdei spílerként jegyzett Kirk Kerkorian 2005-ben harmadjára adott el. (Először még 1986-ban adta el Ted Turnernek, majd visszavásárolta és továbbadta egy olasz pénzembernek, Giancarlo Parettinek aki ellenben a felvásárlásra felvett hitelein bedőlve a Credit Lyonnaisnak volt kénytelen átadni a stafétát. A francia pénzintézettől 1996-ban vette meg harmadszor Kerkorian 1,3 milliárd dollár készpénzért a stúdiót annak vezetőjével, Frank Mancusoval összefogva.)