Csődbe ment a Magyarországon is aktív román Astra biztosító

Fizetésképtelenné nyilvánította a román Astra biztosítótársaságot az összevont román pénzügyi felügyelet (ASF) szerdán, és megvonta működési engedélyét, miután a társaság nem hajtotta végre a hatóság által előírt feltőkésítést.
MTI-Eco, 2015. augusztus 26. szerda, 15:02
Fotó: Reuters

A több mint hárommillió ügyféllel rendelkező, akkor még piacvezető Astra élére tavaly februárban rendelt ki felügyeleti biztost az ASF, amely 490 millió lejes (34,3 milliárd forint) tőkeemelést rendelt el. A részvényesek csak 70 millió lejes tőkeemelést hajtottak végre, a második, 420 millió lejes tőkeemelésre a határidő múlt heti lejártáig nem került sor.

Az ASF most visszavonta a felügyeleti biztos megbízatását, és csődeljárást kezdeményezett az Astra ellen - közölte szerdán Misu Negritoiu, a felügyelet elnöke. Hozzátette: az Astra ügyfeleit az állami garanciaalapból kárpótolják a román törvények által megszabott mértékben. Romániában a kártérítések felső határa 100 ezer euró (31,2 millió forint) mind a cégek, mind a magánszemélyek esetében.

Negritoiu sietett megnyugtatni az érintetteket, hogy a jelenleg egy milliárd lejjel rendelkező garancialapban elegendő fedezet van arra, hogy a 700 millió lejre becsült kárterítési kötelezettséget átvállalja a csődbement Astrától.

Az ASF elnöke megjegyezte, az elmúlt másfél évben azért nem sikerült talpra állítani a biztosítót, mert a felügyeleti biztos erőfeszítéseit a részvényesek "kapzsisága" meghiúsította, hiszen több fontos külföldi befektető is érdeklődött az Astra feltőkésítése iránt.

A felügyeleti biztos kirendelésekor az Astra portfóliója 800 ezer kötelező gépjármű-felelősségbiztosításból és 2 millió 150 ezer lakásbiztosításból állt.

HOZZÁSZÓLÁSOK