A Bisnode adatai szerint 2015 első negyedévében 114-gyel csökkent azoknak a szlovák cégeknek a száma, amelyeknek a cégközpontjai valamelyik adóparadicsomban, vagy annak jegyeit magán hordozó országban voltak bejegyezve. Március végén 4248 volt az ilyen szlovák vállalatok száma. A szlovák offshore cégek számának visszaesése a kimutatások történetében először 2014 harmadik negyedévében fordult elő, az aktuális adatok ennek a trendnek a folytatódását jelezhetik.

Petra Stepánová, a Bisnode elemzője szerint a szlovák cégeknek az adóparadicsomok iránt csökkenő érdeklődése leginkább a szabályozás és az ellenőrzés szigorításával függ össze, valamint azzal, hogy a vállalkozóknak megingott a banktitokba vetett bizalma.

A legtöbb szlovák offshore cég 2015 első negyedévének végén Hollandiában (1140), az Amerikai Egyesült Államokban (1030) , Cipruson (738) illetve Luxemburgban (390) volt bejegyezve. Ezek közül az országok közül, az Amerikai Egyesült Államokat leszámítva, ahol a vizsgált három hónap alatt 2 új szlovák céget jegyeztek be, mindenütt csökkent a szlovák tulajdonú cégek száma.

Abszolút számokban, és az összes ott bejegyzett szlovák cég számához képest arányaiban is leginkább Monacóban csökkent a szlovák cégek száma az első negyedévben, 72-ről 22-re. Hasonlóan nagy mértékű volt a csökkenés Jersey szigetén, ott a tavaly év végi 43-ról 10-re esett vissza a szlovák offshore cégek száma.

Az adóparadicsomokban székelő cégek jelenleg az összes Szlovákiában működő, közel 200 ezer cég mintegy két százalékát adják.