A fehérgalléros bűnözés elleni küzdelemben elért eredményei miatt a Középnyugat Rudolph Giulianijaként tisztelt Anton Valukas csütörtökön nyilvánosságra hozott vizsgálata számos, cégen kívüli felelőst is azonosított a Lehman Brothers csődje ügyében. A bírósági megbízásból készített 2200 oldalas jelentésre összesen mintegy 38 millió dollárt költött Valukas cége, több mint 100 emberrel készített interjút, 10 millió dokumentumot és 20 millió emailt olvasott el.

Jelentésében Valukas azt állítja, az igazgatói pozíciókat a csőd alatt betöltők nem tarthatók feltétlenül hibásnak, ugyanakkor több korábbi vezető, valamint más cégek felelőssége megalapozott lehet. Mindeközben a Lehman ellen jelenleg csődeljárás folyik, amely keretében a hitelezők követelései visszafizetésre kerülnek.

Fehérgallérosok

A felelősnek tartható korábbi vezetők közül Dick Fuld volt vezérigazgatót, valamint Chris O'Meara, Erin Callan és Ian Lowitt volt pénzügyi vezetőket nevezte meg a Valukas-jelentés. A vizsgálat szerint az ő szabálysértéseik legkevesebb gondatlanságnak minősíthetők.

Valukasék szerint a korábbi vezetőség tekinthető felelősnek a "Repo 105" nevű számviteli trükközésért, amely keretében a Lehman állítólagosan ideiglenes visszavásárlási megállapodásokkal "tisztította meg" mérlegét a pénzügyi felügyelőszervek megtévesztése céljából. Súlyosbítja a helyzetet, hogy mindeközben a Lehman pénzügyi kockázati helyzete egyre rosszabbodott, mivel a hosszú távú eszközöket rövid távú kölcsönökkel finanszírozták. Ennek következtében a bank tulajdonképpen már közel két héttel 2008. szeptember 15-i csődvédelmi kérelme előtt, 2008. szeptember 2-án fizetésképtelen volt.

Noha Valukas mindenekelőtt Fuld felelősségét hangsúlyozza a "Repo 105" ügyében, a volt vezérigazgató ügyvédje, Patricia Hynes ezt megalapozatlannak tartja. Elmondása szerint ügyfele nem foglalkozott ezekkel a tranzakciókkal. Az ügyvéd ugyanakkor nem említette, hogy Fuldot tájékoztatták-e a cégen belüli vagy kívüli felelősök az eljárás szabálytalanságáról.

Az Ernst & Young is?

A vizsgálat ide kapcsolódóan ugyanis felvetette a Lehman könyvvizsgáló-cége, az Ernst & Young felelősségének lehetőségét. Valukasék szerint a hűtlen kezelés vádja alátámasztható az Ernst & Young ellen, mert a cég nem tette meg a szükséges lépéseket, mikor észlelte az ügyeskedéseket. Az Ernst & Young azonban úgy reagált a vádra, hogy legutoljára a 2007. november 30-án befejeződött pénzügyi évben vizsgálták a Lehmant, amikor pedig a bank pénzügyi kimutatásai megfeleltek a számviteli szabályoknak.

A J.P. Morgan és a Citigroup is?

A Valukas-jelentés szerint a Lehman legjelentősebb hitelezőinek számító J.P. Morgan Chase és a Citigroup felelőssége is megállapítható lehet a csődügyben. A két (egyébként rivális) bank a garanciaszerződések megváltoztatásával összesen 16 milliárd dollár biztosítékot követelt a Lehmantól, mikor az már fizetésképtelen volt. A vizsgálati anyag példaként hozza fel a J.P. Morgan 2008. szeptember 11-én benyújtott 5 milliárd dolláros követelését.

Danielle Romero-Apsilos, a Citigroup szóvivője a Bloombergnek úgy reagált, hogy bankja vizsgálja a vizsgálati anyagot, ám előzetes meglátásuk szerint Valukas nem azonosított bűntettet a Citigroup részéről.

Idén február 24-én egyébként sikerült megállapodnia a Lehmannak a J.P. Morgannal utóbbi 29 milliárdos követeléséről.