A felperesek összesen 40 millió euró (12,5 milliárd forint) kártérítést követelnek a legjelentősebb, magánkézben lévő francia banktól, amiért az általa eladott termék sokkal veszélyesebbnek bizonyult annál, mint ahogy azt kínálta. A sértettek a hitelezés ügyintézésében részt vett mintegy 150 közjegyzőt és 250 ingatlanbefektetési tanácsadót is beperelték.

A pertársaság több mint ötven tagja megjelent hétfőn a párizsi legfelsőbb bíróságon a polgári peres eljárás megindításakor. "A BNP, Franciaország első számú bankja egy olyan terméket kínált, amelyről tudta, hogy kockázatos, de nagyon biztonságos hitelként adta el" - mondta Constantin Vallet, a hitelesek ügyvédje az Europe 1 kereskedelmi rádióban. A jogi képviselő szerint a bank nem teljesítette tájékoztatási kötelezettségét az ügyfelekkel szemben, amit például a Dexia francia-belga bank megtett, amikor hasonló hitelkonstrukciót kínált önkormányzatoknak. Az ügyben egyébként 2013 áprilisban már az ügyészség is eljárás indított "megtévesztő kereskedelmi gyakorlat" címén.

A BNP Paribas bank Personal Finance nevű leányvállalata (BNP Paribas PF) 2008-2009-ben dobta piacra az Helvet Immo nevű ingatlanhitelét. A kölcsönt svájci frankban lehetett felvenni, de euróban kell visszafizetni. A terméket olyan ingatlanok megvásárlásra kínálták, amelyeket a tulajdonosok utóbb kiadtak kedvező adózási feltételekkel.  A bonyolult hitelkonstrukcióval a BNP Parisbas PF nagyon előnyös kamatokat kínált svájci valutában. A visszafizetendő alaptőkét viszont a svájci frank árfolyama alakulásának megfelelően euróban állapította meg. Az euróválsággal viszont a svájci frank gyors emelkedésnek indult az uniós valutához képest, és a visszatérítések összegei jelentősen megnőttek.
A 2013 júliusban elfogadott banki reform szigorúbban szabályozza a külföldi valutában felvehető és euróban visszafizetendő hitelezést. Az Helvet Immo termékre több mint 4500-an kötöttek szerződést Franciaországban.

A BNP Paribas visszautasította a vádakat. "Nem történt megtévesztő kereskedelmi gyakorlat. Az ügyfeleket tájékoztattuk arról, hogy milyen kockázatokkal jár a svájci frank alapú hitel" - mondta Ludovic Malgrain, a bank ügyvédje a Les Échos című gazdasági napilapnak.