Dízelbotrány: kártérítést kell fizetnie a Volkswagennek az autóvásárlóknak

Egy német szövetségi bíróság úgy döntött, hogy a Volkswagennek kártérítést kell fizetnie azoknak az autósoknak, akik manipulált dízelmotorral szerelt járműveket vásároltak. Akár az autók visszavásárlására is kérhetik a céget. Nagyon nagy ütést jelent ez a gépjárműgyártó számára a hazai piacon - írja a Reuters.
Szabó Dániel, 2020. május 25. hétfő, 13:06
Fotó: AFP

Németország polgári jogvitákkal foglalkozó legfelsőbb bírósága hétfőn úgy határozott, hogy elvileg jogosultak kártérítésre azok az autósok, akik a dízelbotrány kirobbanása előtt manipulált kibocsátási adatokkal felcímkézett járműveket vásárolták. A döntés lehetővé teszi a tulajdonosok számára, hogy járműveiket után részleges pénzvisszatérítést követeljenek a Volkswagenen. Ez mintegy 60 000 peres eljárás döntési sablonjaként szolgál majd, amelyek még mindig folyamatban vannak a első fokú német bíróságokon - írja a Reuters.

A túlzott nitrogén-oxid-kibocsátást elfedő motorvezérlő eszközökkel kapcsolatos botrány a Volkswagen-nek már eddig is több mint 30 milliárd eurójába (10 520,27 milliárd forintjába) került. Eddig az Egyesült Államokban kellett kártérítéseket fizetniük a megtévesztett vásárlóknak, a tétel másik részét pedig a különböző szabályozói bírságok teszik ki.

Az Egyesült Államokban a hatóságok kitiltották az érintett autókat az utakról, miután a csalásra kifejlesztett berendezéseket felfedezték a dízelmotorokban. A vásárlók ezután sorozatosan kártérítési igényeket indítottak. Európában viszont az uniós hatóságok arra kötelezték a Volkswagent, hogy alakítsa át az autókat az előírásoknak megfelelően.

Április végén Németországban megállapodott már a Volkswagen 200 ezer ügyfél kártérítéséről. Most viszont azok után is fizethetnek, akik eddig a konszern ajánlatát nem fogadták el.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2020.05.25 17:52

Hülye bírák. Mi lesz ennek az eredménye? Gyárbezárások, kirúgások, adókiesés, a konkurencia előretörése stb. Levágják az aranytojást tojó tyúkot, és utána csodálkoznak a gazdasági válságon. Az autóipar, ill. a VW a német gazdaság gerince. Ha az megroppan, akkor nagyot szívnak. Ezek a hülyék meg éppen ezt teszik. A dízelbotrány is már a segghülye politikusok miatt van. A hozzánemértő, ingyenélő irodakukacok olyan korlátozásokat hoznak, amik fizikailag már teljesen tarthatatlanok, a gyárak már a falig szorultak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html