A pontos számokat egyelőre nem tartalmazó jelentés szerint nőtt a hitelkihelyezés a második negyedhez képest, ám az európai és az amerikai piacon túlságosan alacsony a hitelkereslet, ami lerontotta az egyébként a feltörekvő piacokra koncentráló bank jövedelmezőségét.

A közelmény szerint az adózás előtti profitja lassabban nőtt a korábbi három negyedévinél. A bank a fejlett országok hitelpiacának gyengesége miatt több mint felével, 61,3 milliárd dollárra csökkentette amerikai jelzálóg- és autóhitel-porfólióját.

A vezérigazgató, az év végén visszavonuló Michael Geoghegan szerint a következő hónapokban lassulni fog a fellendülés, még az eddig dinamikus növekedést produkáló feltörekvő piacokon is. Geoghegant januártól kezdve a befektetési banki részleg jelenlegi vezetője, Stuart Gulliver váltja majd.

A Matrix Corporate Capital elemzője szerint az adatok azt bizonyítják: a HSBC csupán lassú növekedésre képes, és a piacok a megfelelő szintre értékelik részvényeit – amelyek a harmadik negyed kezdete óta 13 százalékot erősödtek, ám a bejelentés után 2,1 százlalékot estek. A piacon jelenleg 121 milliárd fontra (196 milliárd dollár) értékelik a brit bankcsoportot.