A 17 volt szocialista országban leányt működtető osztrák pénzintézet eredményét elsősorban a rossz hitelek fedezésére képzett tartalékok rontották. Az első félévben ezek év/év alapon 381 százalékkal 969 millió euróra bővültek a vállalat gyorsjelentése szerint. A nem teljesítő hitelek aránya az időszak során 3,7 százalékponttal 6,8 százalékra romlott.

Az év első hat hónapjában elért 78 millió eurós csoportszintű profit 86 százalékkal marad el a tavalyi első félévtől, míg az egy részvényre jutó nyereség 0,51 eurót tesz ki.

A bank tőkemegfelelési mutatója ellenben 0,7 százalékponttal 10,4 százalékra javult.

A pénzintézet bevételei 1072 millió eurót tettek ki.

A társaság eredménye a nehéz közép- és kelet-európai gazdasági helyzetet tükrözi, főleg a FÁK-államokban. A csoport felkészült arra, hogy a tovább tartó erős gazdasági ellenszélben is átvészelje a helyzetet, de egyben arra is, ha a térség gazdaságai a vártnak megfelelően 2010-től javulni kezdenek - fogalmaz Herbert Stepic vezérigazgató a gyorsjelentésben.

Regionális szinten a délkelet-európai leányok gazdálkodták ki a legnagyobb profitot, míg a közép-európai térség volt a második legnyereségesebb.

Az üzletágak közül a lakossági banki 130 millió eurós veszteséget termelt az első félévben, a vállalati ügyfeleken keletkezett nyereség 126 millióra esett vissza, a treasury egység profitja pedig 115 millió euróra mérséklődött.