A tartozást - amely abból ered, hogy a Filmalap megvásárolta a banki és filmszakmai követeléseket és az MMKA-val szemben a bankok által indított perekbe jogutódként belépett - az MMKA azzal teljesíti, hogy a céges és ingatlanvagyonát átadja a Filmalapnak. A vagyonátadás végrehajtását az MMKA és a Filmalap haladéktalanul megkezdte - áll az MNFA közleményében. Ezzel újra állami tulajdonba kerül a Mafilm Zrt. és a Magyar Filmlaboratórium Kft.

Az MMKA 25 alapítójából öt kívánt beavatkozni a perbe, ám a bíróság ezt elutasította a beavatkozási kérelem jogi és ténybeli megalapozatlansága miatt. Az MMKA állami filmszakmai feladatai - a filmtörvény januártól hatályos módosítása értelmében - megszűntek, a filmgyártáshoz és egyéb mozgóképszakmai célokhoz kapcsolódó feladatokat a Filmalap látja el.

"A bírói döntés egy hosszú ideje húzódó folyamat végére tett pontot. A Filmalap és a filmipar megújításáért felelős kormánybiztos másfél éve kezdte el a magyar filmszakma elmúlt húsz évben felgyülemlett problémáinak financiális és szerkezeti rendezését. A Filmalap a bíróság döntése alapján hozzá került vagyont a filmszakma érdekében kívánja felhasználni" - hangsúlyozza a szervezet.

Az állam visszavette, ami az államé

A július 10-én történt megállapodás szerint a közalapítvány mintegy 5,6 milliárd forint értékű vagyona az MNF-hez kerül a tartozások ellenértékeként - közölte korábban Havas Ágnes, a Filmalap vezérigazgatója az MTI-vel. Az MNF arra kapott a kormánytól pénzt, hogy az MMKA tartozásállományát megvásárolja, majd rendezze. A vezérigazgató felidézte: a filmes szakmai szervezet több mint 10 milliárd forint adósságot halmozott fel, ennek mintegy fele, 5,9 milliárd forint banki tartozás volt, 1,2 milliárd forint származott a megkötött, de ki nem fizetett támogatási szerződésekből, továbbá mintegy 1,3 milliárd forintnyi normatív támogatási igény gyűlt össze. A banki hitelügyletekben a támogatási szerződések szolgáltak biztosítékként.

"Az MNF a bankok felé és a filmelőállítók zöme felé a tartozásokat rendezte. A közalapítvány kuratóriuma a tartozásokat a perben elismerte, valamint megerősítette, hogy az MNF követeléseit ki fogja egyenlíteni, erre pedig az MMKA vagyonának átadásával tud sort keríteni" - indokolta Havas Ágnes, hogy miért kerül át az MMKA vagyona, a Mafilm Filmgyártási és Kulturális Szolgáltató Zrt., a Magyar Filmlaboratórium Kft., illetve azok cégei és ingatlanai, többek közt a fóti és a Róna utcai filmstúdió a Filmalaphoz.

Kisebbségben voltak a tiltakozók

Havas Ágnes szerint a közalapítvány azon alapítói, akik tiltakoztak a vagyon átadása ellen, nem akadályozhatják meg a folyamatot, hiszen kisebbségben vannak a 25 alapító filmes szervezet között. A tiltakozók között van a Magyar Filmművészek Szövetsége, a Magyar Rendezők Céhe vagy például a Filmművészek és Filmalkalmazottak Szakszervezete is.

"Fontos megjegyezni, hogy az alapítók nem tulajdonosai a közalapítvány vagyonának, amit egyébként korábban az állam adott át az MMKA-nak, méghozzá térítésmentesen. Ráadásul nem az alapítók, hanem az általuk választott kuratórium jogosult dönteni minden, a vagyont érintő kérdésben" - fogalmazott a vezérigazgató

Havas Ágnes elmondta, hogy csaknem 170 céggel és hét bankkal már szerződést kötöttek, még mintegy 15 cégnek vannak vitás ügyei. "Legtöbbjükkel már közel vagyunk a megállapodáshoz" - tette hozzá a vezérigazgató.