Dreamliner: a japán akkumulátorgyártónál vizsgálódnak

Helyszíni vizsgálatot tartott a Boeing 787 Dreamliner utasszállító repülőgépek akkumulátorait gyártó japán cégnél a tokiói közlekedési minisztérium az amerikai légi közlekedési hatósággal közösen hétfőn, mivel az alkatrészek a közelmúltban többször is meghibásodtak.
MTI, 2013. január 21. hétfő, 13:55
Fotó: Napi.hu

A minisztérium közölte, hogy a tervezéstől kezdve a gyártásig mindent átvizsgálnak a sorozatosan meghibásodó lítium-ionos akkumulátorok miatt, amelyeket a GS Yuasa vállalat szállít a Boeing számára. A cég teljes együttműködést ígért a további napokban folytatódó vizsgálat során.

A vizsgálatot azután ejtették meg, hogy a múlt héten az All Nippon Airways egyik 787-ese akkumulátorhiba kényszerleszállást volt kénytelen végrehajtani miatt Japánban, korábban pedig a Japan Airlines egy Dreamlinerén kapott lángra az alkatrész a bostoni repülőtéren.

A 787-eseken az elmúlt hetekben összesen öt váratlan esemény történt, amelyek miatt a gépeket Japánban, az Egyesült Államokban és a világ számos más országában sem engedik repülni a hatóságok a hibák kivizsgálásáig. Az amerikai gyártó a problémák miatt ideiglenesen felfüggesztette a gépek leszállítását, amelyekre eddig 800 megrendelés érkezett.

A 787-es gondjai komoly érvágást jelenthetnek a Boeing számára, amelynek korábbi számítások szerint 1100 gépet kellene eladnia a típusból ahhoz, hogy megtérüljön annak tervezési-fejlesztési költsége. Elemzők szerint a helyzet számos japán céget is érzékenyen fog érinteni, mivel a gép alkatrészeinek közel harmada a szigetországból származik.

HOZZÁSZÓLÁSOK