Úgy tűnt, hogy a moszkvai vezetés hajlandó komoly engedményeket tenni annak érdekében, hogy a Visa és a MasterCard ne vonuljon ki Oroszországból, de azok több alapvető követelését nem volt hajlandó teljesíteni. Így most a felek további kompromisszumokat keresnek, de a Visa már nem zárja ki, hogy távozik.

A két nemzetközi fizetési kártyarendszer kálváriája akkor kezdődött, amikor az Ukrajna miatti amerikai szankciókkal egy időben felfüggesztette több orosz - az elitet kiszolgáló - banknál levő ügyfeleinek szolgáltatását. A bosszú gyors volt: a duma elfogadott egy törvénymódosítást, amely szerint a nyugati bankkártya-cégeknek egy napi oroszországi forgalmuknak megfelelő betétet kell letétbe helyezniük a moszkvai jegybank különleges számláján, s ha megszüntetnék orosz ügyfeleiknek a szolgáltatásukat, a szünet minden napjáért levonnák a betét 10 százalékát. Ezt elfogadhatatlannak minősítették az amerikaiak és kivonulással fenyegettek.

Erre a moszkvai pénzügyminisztérium, majd maga a pénzügyminiszter kezdett velük tárgyalásokat. Végül már maga Vlagyimir Putyin államfő is bekapcsolódott a döntési folyamatba, ezt követően újabb módosítás került a parlament elé, amelyben lemondtak a büntetési klauzuláról. Viszont fenntartották, sőt két napira emelték a nyugatiak által letétbe helyezendő összeget, ami a két cégnek összesen 3,8 milliárd dolláros fizetési kötelezettséget jelentene. Ugyancsak megmaradt az a követelés, hogy kötelesek Oroszországban levő szervereken bonyolítaniuk a forgalmukat.

Orosz kártya mind felett

Mint a Kommerszant beszámolt róla, a moszkvai jegybank most újabb módosítási javaslatokkal állt elő, ami országos jelentőségűből segédcsapattá minősítené le a nyugati bankkártya rendszereket. Helyüket alapvetően az orosz nemzeti bankkártya rendszer venné át, amiről már törvényt is hoztak. Arról is döntöttek, hogy a kártyák valamennyi elemének orosz gyártásúnak kell lennie, a chipeknek is. Ez viszont nyugati szakértők szerint bár lehetséges, és egy helyi rendszer építhető rá, külföldön ezek az orosz kártyák használhatatlanok lesznek - írta a RIA Novosztyi.

Ugyancsak ellehetetleníti a külföldi társaságok helyzetét, hogy valamennyi jelenlegi kártyájukat le kellene cserélni Oroszországban ahhoz, hogy ott használni lehessen azokat. Bár sem a Visa, sem a MasterCard nem hozza nyilvánosságra, hány kártyát adnak ki, a moszkvai jegybank adatai szerint április 1-ig 219,2 millió kártyát adtak ki Oroszországban, ennek mintegy 80 százalékát a Visa és a MasterCard. Vagyis több mint 175 millió kártyát kellene lecserélniük, ami jelentős kiadással jár. Mint a Visa sajtószolgálata közölte a RIA Novosztyival, nagyra értékelik az orosz kormány rugalmasságát az ügyben, de hosszabb távon nem látják biztosítottnak működési feltételeiket az országban. A MasterCard jelenleg egy olyan orosz társaságot keres, amely átvehetné az Oroszországon belüli tranzakcióinak bonyolítását.

Az orosz központi bank a napokban döntött arról, hogy vállalatot alapítanak a nemzeti kártyás fizetési rendszer (NSPK) működtetésére, s igazgató tanácsa már megszabta ennek menetrendjét. A műszaki döntések meghozatalára bizottságot hoztak létre a jegybankban a parlament és a kormány képviselőinek részvételével - jelentette be Elvira Nabiullina, a bank elnöke.