Az amerikai űrkutatási ügynökség (NASA) volt alkalmazottai olyan céget gründoltak, amely azt ígéri, hogy az évtized végétől kezdve utazásonként 1,5 milliárd dollárért a Holdra juttathat embereket. Ez a költség töredéke lenne annak, amennyit a kormányok költenének el hasonló célra, ha ilyen szándékaik lennének - állítják a vállalkozás alapítói. A célunk az, hogy létrehozzunk az USA-ban egy megbízható, megfizethető, kereskedelmi alapokon működő emberek célba juttatására képes Föld-Hold közlekedési rendszert - idézte a Golden Spike (Aranytüske) névre keresztelt vállalat elnökét, Gerry Griffint a Reurtes.

Hogy nem holdkóros ötletről van szó, azt alátámaszthatja, hogy a vállalat azokat a hordozórakétákat és űrhajókat akarja használni, amelyeket a NASA jelenleg is fejleszt az amerikai űrhajósok feljuttatására az nemzetközi űrállomásra. A jelentkezők számától függően a legjobb esetben 2020-ban indulhatna az első Hold-utazás - a cég vezetői nem beszélnek arról, hogy van-e érdeklődő vagy kötöttek-e már szerződést beszállítókkal és potenciális utazókkal.

Ez áttörés lesz

Az előkészítés hét-nyolcmilliárd dollárt igényel - mondta Alan Stern, a Golden Spike vezérigazgatója, a NASA volt tudományos munkatársa. Ez követően utazásonként 1,5 milliárd dollárért tudnának célba juttatni két embert két napra. Stern szerint ajánlatuk áttörés lehet, hiszen annyiért kínál Hold-utazást, amennyiért az eddigi tervek szerint csak robotokat lehetett volna a Föld égi kísérőjére küldeni.

Stern nem árulta el, hány missziót terveznek. Nyilvánvalóan értelmetlen lenne néhány fordulóval számolni, ugyanakkor irreális feltételezni, hogy nagyon sok utazást indíthatnak. Nagyjából tucatnyi Hold-utazás jöhet szóba. A potenciális ügyfelek lehetnek állami űrkutatási hivatalok, kutatóintézetek, vállalatok és néhány mérhetetlenül gazdag és a pénzszórástól nem visszariadó magánszemély.

Nemzeti zászlót a Holdra! (Kólalogóval)

Stern azzal érvel vállalkozásuk mellett, hogy finanszírozható lehetőséget kínálnak a Hold elérésére olyan közepesen erős országoknak, mint Dél-Korea, Indonézia vagy Dél-Afrika. Ezeknek a nemezeteknek enélkül, ha maguk akarnák kiépíteni a szükséges tudományos-technikai kapacitást, brutális kiadásokkal kellene szembe nézniük. Emellett egy magáncég megengedheti magának, hogy ne csupán a "jegybevételekre" alapozza forrásait, hanem kihasználja a tevékenységében rejlő markinget, az egyedülálló reklámozási lehetőségeket.

A Golden Spike nem az egyetlen cég, amely megcélozta a Holdat. Mások, köztük a Moon Express bányászkodna a jobb sorsra érdemes égitesten, és számos cég vesz részt a Google támogatásával indított versenyben, amelynek az a tétje, ki tud előbb robotot küldeni a Holdra. Ha találnék elég befektetőt, akkor 10-15 éven belül újra a Holdon lehetnénk, hogy begyűjtsük és visszahozzuk a földre energiaforrásait - mondta nemrégiben a Reutersnek Harrison Schmitt, volt Apollo-asztronauta. Szerinte gazdaságos vállalkozást lehetne építeni erre.