Ez lenne az eddigi egyik legnagyobb tranzakció azóta, hogy az alkalmazottak és a cég azon befektetői között, akik még a vállalat fejlődésének korai szakaszában vásároltak részvényt, felmerült annak réme, hogy hogy a vállalat növekedése nem tud lépést tartani a piaci értékeléssel.

Az eladók a korábbi terveikhez képest - amellyel 90 milliárd dollárra értékelték volna a céget - csökkentették a pakettjükért elvárt árat. A korábbi árfolyam ugyanis azt jelentette volna, hogy a Facebookot a Time Warner Inc és a News Corp együttes értékénél is többre tartják, ám ezt a potenciális vevők nem ismerték el.

Egy a Reutersnek nyilatkozó kockázati tőkebefektetési szakértő szerint a jelenlegi értékelési szintnél nagyon nehéz a befektetéseket indokolni. Ugyanakkor hozzátette, hogy az is nehezen elképzelhető, hogy a Facebook egy 270 milliárd dollárt érő vállalattá váljon az elkövetkezendő pár évben.

A jelenlegi ügylet, amelyben vállalati dolgozók részesedései is eladósorba kerülnek, a cégvezetés jóváhagyására várnak a Reutersnek nyilatkozó források szerint.

A Facebook nem kommentálta a hírt.

Számos befektető - a kockázati tőkebefektető-cégektől kezdve befektetési bankárokig - próbált már részesedést szerezni a jelenleg magánkézben lévő cégben még a jövő évre kitűzött elsődleges részvénykibocsátás (IPO) előtt.

A Facebookba eddig már 500 millió dollárt feltettek be olyan cégek, mint a Goldman Sachs, és az orosz Digital Sky Technologies, amellyel a céget mintegy 50 milliárd dollárra értékelték. Hetekkel később a General Atlantic lépett be a cégbe 65 milliárd dollárra értékelve ezzel a vállalatot a CNBC szerint.