Egyre többször késhetnek a repülők

A késések gyakoriságának növekedésére kell készülni az európai légiközlekedésben a lassú kapacitásbővítés következtében, 2040-re a mostaninál hétszer több járat indulhat akár két órával később a tervezettnél - közölte az európai légiirányítási ügynökség (Eurocontrol) az MTI híre szerint.
Domokos Erika, 2018. június 19. kedd, 22:57
Fotó: Pexels

A szervezet jelentésében arról számoltak be, hogy a kontinens légiforgalma 53 százalékkal nő 2040-re, a repülőterek kapacitása azonban eközben mindössze 16 százalékkal bővül.

A helyzetértékelés szerint 2040-ben naponta mintegy 470 ezer utasnak késik majd akár két órát a járata a jelenlegi 50 ezerrel szemben.

A repülőtereknek ezért több fel- és leszállópályát kell építeniük vagy jobban ki kell használniuk a meglévőket - mondta Eamonn Brennan, az ügynökség igazgatója. "Szinte lehetetlenség manapság megépíteni egy kifutópályát Európában."

Az Eurocontrol idén 14,3 millió perc késésre számít a kontinens légiközlekedésében, 53 százalékkal többre a tavalyinál - írta az MTI. (Nagy változás jöhet a reptereken - egyszerűsödik az életünk?)

A fotó forrása: Pexels/Negative Space.

HOZZÁSZÓLÁSOK