A cég a finn Jyvaskyla kisvárosban működő fejlesztő kapacitásánál 320 embert foglalkoztat, de rajtuk kívül további 90 alkalmazottjától válik meg más üzemeiben. Salóban időszakosan 20-30 százalékát építik le a 2500 fős munkaerőnek.

A salói gyár fontos szerepet játszott a cég globális piacvezető pozícióba kerülése során 1998-ban. Az egység a finn vállalat utolsó nyugat-európai üzeme, miután tavaly a németországi Bochumban is megszünt a termelés.

A Nokia ezen kívül további költségcsökkentési lépéseket is vizsgál, tevékenysége minden területén. A Nokia több mint 700 millió euróval tervezi csökkenteni éves kiadásait.

A mobilok iránti kereslet az eddigi visszaesés után várhatóan idén tovább mérséklődik, a kereskedőknél padig nagy eladatlan készletek halmozódtak fel.


Az okostelefonok piacán idén 10-20 százalékos bővülés jöhet az elemzők és az ipar általános várakozásai szerint, itt azonban a Nokia veszített pozíciójából. Például a Nomura azonban stagnálásra számít.


A január-márciusi negyedév közel 20 százalékos zsugorodást hozhat a piacnak elemzők szerint, és a finn cég is az elmúlt több mint 7 év leggyengébb eredményére számíthat a Reuters konszenzusa szerint. A részvényenkénti eredmény 0,08 euróra eshet, ami 2001 harmadik negyede óta a leggyengébb eredmény lenne.