Elbukhat az óriás-akvizíció

Kanada nem egyezett bele, hogy a BHP Billition felvásárolja a Potash-t; indoklásuk szerint az akvizíció nem előnyös az ország számára, amely stratégiai fontosságú cégnek tartja a műtrágya-gyártót.
NAPI, 2010. november 4. csütörtök, 10:36
Fotó:

A BHP Billition, a világ legnagyobb bányaipari vállalata, 40 milliárd dollárt kínált a kanadai Potash-ért - a globális műtrágya-alapanyag gyártó piac legnagyobb szereplőjéért - ám a kormány nem járult hozzá az üzlethez - írja a Bloomberg. Az indoklás szerint, ez nem lenne előnyös Kanada számára: a vállalat eladása az munkahelyek és az adóbevételek csökkenéséhez, valamint egy fontos nyersanyag feletti ellenőrzés elvesztéséhez vezetnének.

A BHP-nak 30 napja van a fellebbezésre, amit követően a kormányzat végleges döntést hoz. A BHP csalódott, de továbbra is együttműködik a kormánnyal és áttekinti a jelenlegi feltételeket. A Potash szerint a bányaipari vállalat ajánlata továbbra is elfogadhatatlan.

A hírre a Potash részvényeinek árfolyama 5,1 százalékkal csökkent, míg a BHP papírok 2,5 százalékkal drágultak Sydneyben.

Ez a felvásárlás a legnagyobb volumenű akvizíció lenne a Vivendi 2000-es akvizíciója óta, amikor a francia kommunikációs és médiakonglomerátum 46,1 milliárd dollárt fizetett a kanadai Seagram-ért.

HOZZÁSZÓLÁSOK