Életfogytiglan hamis gyógyszerért

A generikus gyógyszerek egyik kiemelkedő jelentőségű gyártója, India saját hírneve megőrzése érdekében drákói szabályokat hozott a gyógyszerhamisítás visszaszorítása érdekében.
NAPI, 2009. augusztus 31. hétfő, 14:29

A SecuringPharma MTI által idézett beszámolója szerint a nemrégiben hatályba lépett törvénymódosítás lehetővé teszi, hogy a hatóságok a gyanúsítottakat bírósági ítélet nélkül őrizetbe vegyék, megtiltja a gyógyszerhamisítás gyanújával letartóztatott személyek óvadék ellenében történő szabadlábra helyezését.

A bíróság hamis gyógyszerek értékesítése miatt legkevesebb három év, maximum életfogytiglani börtönbüntetést és minimum egymillió rúpia (20,5 ezer dollár) vagy maximum a lefoglalt hamisítványok értékének háromszorosáig terjedő összegű pénzbírságot szabhat ki.

A minőségi követelményeknek nem megfelelő termékeket készítő, illetve engedély nélkül üzemelő gyógyszergyárak tulajdonosai-vezetői minimum három év börtönbüntetéssel és legkevesebb százezer rúpia pénzbírsággal sújthatók.

A hatékonyság érdekében különbíróságokat is felállítanak, amelyek kifejezetten a gyógyszer-hamisítási ügyekre specializálódnak majd.

A lépés annak tükrében érthető, hogy az Európai Bizottság nemrégiben közzétette: az elmúlt évben 118 százakkal nőtt az uniót elárasztó hamis gyógyszerek mennyisége (Napi, 2009. július 13.). Az általában az egészségre kifejezetten káros, tisztázatlan eredetű pirulák fő forrásaként pedig Indiát jelölték meg.

HOZZÁSZÓLÁSOK