A délnyugat-franciaországi Castelnaudary-ban működő Spanghero háromszáz főt foglalkoztat. A kormány csütörtök esti bejelentése óta valamennyien kényszerszabadságra kerültek és péntek estére tüntetést szerveznek, miután a hatóságok átmenetileg bevonták a cég egészségügyi engedélyeit.

"Nem tudom, ki tehet a csalásról, de semmiképpen nem mi" - mondta pénteken Barthélémy Aguerre, a cég elnöke az Europe 1 kereskedelmi rádiónak adott interjúban. "Elképesztenek a kormány vádjai" - tette hozzá. A cégvezető szerint a kormány "túl gyorsan" foglalt állást az ügyben. "Be fogom bizonyítani az ártatlanságunkat, legalább is a magamét és a munkatársaimét" - mondta.

"Amióta kitört a botrány, megvizsgáltuk a húskenyereket. Egyesekben lóhússal kevert marhahúst találtunk, ami azt bizonyítja, hogy nem a Spanghero csalt. A csalás máshol történt" - hangsúlyozta Aguerre.  A kereskedelmi csalások francia ügynökségének állatorvosai pénteken folytatták a vizsgálatokat a cég székhelyén, Castelnaudary-ban, és az újabb vizsgálatokat követően döntenek a hatóságok arról, hogy az Spanghero engedélyeit véglegesen bevonják-e. Számításaik szerint a megtévesztésből marhahúsként feltüntetett lóhúsból 750 tonnányi került mintegy 4,5 millió ételkészítménybe, amelyeket összesen 13 országban forgalmaztak.

Benoit Hamon, a gazdasági, pénzügyi és külkereskedelmi miniszter mellé rendelt francia fogyasztóvédelmi miniszter csütörtökön egyértelműen a Spangherót tette felelőssé a "gazdasági csalásért". Állítása szerint a Romániában vásárolt lóhúst a vámügyi papírok szerint még lóhúsként vitte be a cég Franciaországba, majd a feldolgozás után marhahúsként adta tovább, a gazdasági nyereség reményében szándékosan tévesztette meg a megrendelőit.

A gazdasági csalás hat hónapja alatt a 750 tonnányi lóhús 25 kilogrammos húskenyerek formájában érkezett Franciaországba. Ebből 550 tonna került a Comigel nevű francia vállalathoz, amely a nagy-britanniai botrány kiváltó Findus számára készített mélyhűtött termékeket. A Comigel a Finduson kívül további 27 cég számára szállított lóhússal kevert marhahúsos ételkészítményeket.

A fogyasztóvédelmi miniszter szerint a Comigel nem vádolható, miután a cég meg volt arról győződve, hogy a francia beszállítótól marhahúst kapott. Hamon ugyanakkor úgy vélte, hogy a Comigel hanyagságot követett el, amikor nem vette észre, hogy megtévesztették. A leszállított hús ugyanis nem az európai normáknak megfelelően volt felcímkézve.