Elkerüli az armageddont a Budapest Bank tulajdonosa

A befektetők attól tartanak, hogy még több friss tőke kellhet a GE Capitalnak.
NAPI Online, 2009. március 9. hétfő, 09:04
Fotó:

A General Electric Co. vezérigazgatója, Jeffrey Immelt azt mondta hét végi interjújában, hogy kész kivezetni vállalatát a pénzügyi "armageddonból", ami elvitte a vállalat piaci értékének 78 százalékát és arra kényszerítette a cégvezetést, hogy az osztalék csökkentése mellett döntsön. Utóbbira a múlt század eleji világválság óta nem volt példa, a társaság osztaléka 1938 óta ugyanis folyamatosan nőtt. Ugyanakkor az 1,24 dollár helyett 40 centes osztalékkal 9 milliárd dollárt takarítanak meg, amit a pénzügyi divízió feltőkésítésére fordítanak.

A vállalatot egy idő óta tűz alatt tartja számos befektető, elemző és a média, mivel úgy vélik, hogy pénzügyi ágazata, a GE Capital - a Budapest Bank tulajdonosa - működése nem átlátható. A befektetők attól tartanak, hogy a hitelkártya-csalási ügyekbe keveredett és 4 milliárd dollár eddig el nem számolt vagyonvesztéstől szenvedő divíziónak több friss tőkére lesz szüksége, mint amennyit a cégvezetés most feltételez.

A bizonytalanság alapja egyebek mellett az, hogy Immelt január 23-án még azt mondta, nem lesz szükség az osztalék csökkentésére. A helyzet megváltozása nyomán számos kisbefektető úgy érezte, hogy becsapták. Volt köztük olyan, aki öt hónappal ezelőtt 22 dollárért vásárolt 500 GE-részvényt, amelyek ma 6-7 dollárt - egy, a cég által gyártott energiatakarékos izzó árát - érik, és még e megszokott osztalékot sem hozzák. Sovány vigasz, hogy Warren Buffett milliárdos tőzsdeguru is hasonló áron vásárolt be tavaly a GE-papírokból.

A GE Capital 637 milliárd dolláros eszközértékével az USA hatodik legnagyobb bankja - derül ki a CreditSights adataiból. A vállalat várakozásai szerint az ágazat idén 5 milliárd dollár profitot fog elérni, annak ellenére, hogy - főként fogyasztói hitelezési részlegénél - 10 milliárd dollár veszteséget lesz kénytelen lenyelni. Az elmúlt hónapok tőkeinjekcióinak köszönhetően a GE Capital tőkemegfelelési arányszámai megfelelnek a legtöbb bank azonos mutatóinak.

HOZZÁSZÓLÁSOK