Elkötelezettek vagyunk a magyarországi gyártás iránt, folytatjuk a beruházásokat - mondta a Napi Gazdaság Online-nak Jean-Dominique Senard, a Michelin-csoport újonnan megválasztott ügyvezető igazgatója Berlinben, a Challenge Bibendum elnevezésű rendezvényen. A francia gumiabroncs-gyártó tavaly - a válság alatti jelentős visszaesést követően - számottevően növelte termelését mind a budapesti, mind nyíregyházi üzemében, és az idei év is erős kereslettel indult.

A prémium személygépkocsi-abroncsokat gyártó, 95 százalékban a fejlett európai piacokra szállító kelet-magyarországi egység 2010-ben közel 12,9 ezer tonnányit állított elő, ami az egy évvel korábbit több mint 60 százalékkal múlta felül, míg a teherautó-gumikat gyártó fővárosi üzem termelése harmadával 23,6 ezer tonna fölé nőtt. Az árbevétel 470 millió eurót tett ki, a nettó profit 22,6 millió euró volt.

A Michelin a privatizáció óta 234,5 millió eurót ruházott be Magyarországon. Ennek része az a program, amelynek révén - állami támogatással - ez év júniusáig befejeződik a nyíregyházi üzem bővítése. Ennek révén az idén 50 százalék körüli volumennövekedéssel számol a Michelin Hungária, a teljes kapacitás pedig a 2007-es duplája lesz. A kereslet növekedését részben a válság évei alatt elhalasztott vásárlások megjelenése, részben a személy- és haszonjármű-piac élénkülése okozza, de az is hatással volt, hogy az iparági áremelési prognózisaira a kereskedők előrendeléseik növelésével válaszoltak.