Bennfentesek úgy tudják, hogy a belgiumi központú AB InBev részvényenként 43-44 fontra emeli ajánlatát. A konszern a múlt héten részvényenként 42,15 fontot, összesen 68 milliárd fontot kínált a londoni székhelyű SABM részvényeiért, miután korábbi két, 38 fontos, illetve 40 fontos ajánlatát a SABM nem fogadta el. A SABM igazgatótanácsa és több részvényese azonban a 42,15 fontot is kevesellte. Az AB InBev-nek október 14-ig kell kinyilvánítania "szilárd szándékát " az ajánlattételre.

Részvényenként 43 fonttal számítva a tranzakció értéke 69,6 milliárd fontra rúgna, ez lenne a valaha volt legnagyobb vállalati akvizíció a brit gazdaságtörténetben.

"A SABMiller a globális söripar koronagyémántja (.....) Az AB InBev-nek kell a SABMiller, de opportunista és számos feltételt tartalmazó ajánlatot tett (...) és számottevően alulértékeli cégünket" - mondta az utolsó ajánlat elutasítását indokolva Jan du Plessis, a SABM vezérigazgatója.

Az AB InBev legutóbb azt is felajánlotta, hogy a SABM részvényeinek 41 százaléka erejéig hajlandó részben készpénzzel, részben saját részvényeivel fizetni. Ez adóoptimalizálási okokból feltehetőleg vonzó lehet az összesen 40,6 százalékot birtokló két főrészvényes, az amerikai Altria dohányipari konszern és a Santo Domingo család számára, az AB InBev-nek pedig megkönnyítené az ügylet finanszírozását.

Elemzők szerint a tranzakció a globális söripari konszolidáció végjátéka lehet, miután a "négy nagy", az AB InBev, a SABMiller, a Heineken és a Carlsberg már világméretekben lefedik a piacot, és a világ sörtermelésének több mint felét adják.

A fúzióval az Euromonitor felmérése szerint az új konszern a globális sörpiac 30 százalékát tartaná kézben, jóval megelőzve a 10 százalékos piaci részesedéssel bíró Heineken NV-t. A holland vállalat is erősíti pozícióit, mintegy 700 millió euróért megvásárolja a brit Diageo szeszipari konszern söripari részlegét.