Energiaárak miatt drágul az utazás

A nyersolaj, illetve a kerozin drágulása miatt emeli hétfőn az üzemanyag-felárat a Thomas Cook, Európa vezető utazásszervező csoportja. Az emelés az április 1-je után esedékes utakra érvényes, a korábbi foglalásokra nem.
MTI-Eco, 2011. február 14. hétfő, 19:01
Fotó:

Rövid távon személyenként hét euróval, középtávon 13 euróval, hosszú távon 29 euróval lesznek drágábbak a jegyek a Németországból induló járatokon a felár miatt. Az intézkedés a Thomas Cook csoporthoz tartozó Neckermann, Last Minute és Air Marin utazásszervezőke is vonatkozik.

Lapbeszámolók szerint az üzemanyag-felár emelésére készül Európa másik vezető idegenforgalmi csoportja, a Tui is, ezt azonban a társaság szóvivője cáfolta, mondván: "még egyáltalán nem döntöttek a kérdésben".

Németországban egyébként az idén január 1-jén már drágultak a repülőjegyek az év elején bevezetett légiforgalmi különadó miatt.

Idén már több légitársaság is emelte az üzemanyag-felárat: a Lufthansa, a British Airways, a Singapore Airlines, a hongkongi Cathay Pacific, a japán Nippon Airlines.

Egyelőre a vezető légi cégek többsége még óvatos, figyelik a piaci fejleményeket. Elemzők szerint azonban az olcsó jegyek időszakának valószínűleg vége.

Elemzők emlékeztetnek arra, hogy legfőképpen az üzemanyagköltség tükröződik a jegyárakban: a Nemzetközi Légiforgalmi Szövetség, az IATA adatai szerint a kerozin most nagyjából 20 százalékkal drágább, mint egy évvel ezelőtt, ezért szinte elkerülhetetlen a jegyárak emelkedése.

HOZZÁSZÓLÁSOK