Jó évet zárt tavaly a BASF - kezdte előadását Kurt Bock, a német vegyipari társaság vezérigazgatója. Az értékesítésből származó árbevétel 7 százalékkal 78,7 milliárd euróra nőtt, míg a rendkívüli bevételek és ráfordítások nélkül számított üzemi eredmény 5 százalékkal 8,9 milliárd euróra bővült az időszakban. A menedzsment ezért a tavalyi év eredménye után részvényenként 2,6 eurós osztalékot javasol az áprilisi éves közgyűlés elé (tavaly 2,5 eurót fizettek).

Bock előadásában kiemelte, hogy az idei évben a mezőgazdasági, valamint az olaj és gáz üzletág rekord értékeket ért el; a vegyipari termékek eredménye viszont alatta maradt az előző évinek.

A vegyiparág növekedése nem volt akkora, mint arra az év elején számítottak, a 2011-es 3,8 százalékos vegyipari bővüléshez képest 2,6 százalékra lassult a növekedés, főleg, mivel az év végi ázsiai szokásos nagy megrendelések elmaradtak. Az eredményt az is rontotta, hogy a társaság számára fontos nyersanyagárak a periódusban jelentősen emelkedtek.

Költségmegtakarítás a láthatáron

A nettó eredmény ezért elmaradt a tavalyi évtől, ennek legfőbb oka, hogy jelentősen nőtt a vegyipar adóterhelése is - tette hozzá Bock. Az eredményhez egyébként nagymértékben járult hozzá a mezőgazdasági iparág mellett a földgázkereskedés is, illetve jelentős eredményt sikerült elérni a líbiai kőolaj-kitermelésből is. A társaság egyébként STEP néven 2015-től nagymértékű költségcsökkentő programot indít, amelynek keretében a divíziók közötti kooperációt és a termelékenységi mutatókat is feljavítják. A várakozás szerint éves szinten akár 1 milliárd euró is megspórolható lesz így.

Ami a negyedik negyedévet illeti, 9 százalékkal bővült az értékesítési árbevétel 19,6 milliárd euróra a bázisidőszakhoz képest, míg a rendkívüli bevételek és ráfordítások nélkül számolt üzemi eredménysoron 18 százalékos javulást sikerült elérni 1,8 milliárd euróra. Az idei évre javuló értékesítési és eredménykilátásokkal számol a BASF - mondta Bock.

A vezérigazgató előadásában kiemelte, hogy bár a tavalyi év a tőkepiacokon rendkívül hektikusan alakult, a BASF-nak sikerült 37 százalékkal növelnie piaci kapitalizációját, miközben a DAX-30 29 százalékkal, az Euro Stoxx50 18 százalékkal, míg a világ vegyipari szektorát összegző MSCI World Chemicals 21 százalékkal emelkedett. Újságírói kérdésre Bock kiemelte Kína hozzájárulását az eredményhez, mint fogalmazott 8 százalékos GDP növekedéssel számolnak az ázsiai országban az idén, és a trendek alapján várhatóan a BASF értékesítése e fölött lesz, konkrét számot azonban nem árult el.

Folyamatosan emelkedő osztalékszint

Ami az osztalékpolitikát illeti, a társaság megszenvedte a válságot. 2009-ben 1,7 euróra kellett csökkenteni a részvényenkénti kifizetést, azóta viszont folyamatosan emelik az osztalékszintet, és várhatóan ezt az idei évben is folytatni fogják. A társaság valamennyi üzletágában nőtt az értékesítés a tavalyi évben, különösen a petrokémia, a mezőgazdasági termékek és az energiaszektor területén volt megfigyelhető számottevő bővülés.

Globális terjeszkedés

A BASF idén további akvizíciókat tervez, egyfelől közös projekt keretében részesedést terveznek szerezni a norvég Statoillal partnerségben északi tengeri földgáz-kitermelő egységekben. Emellett tovább építik a kapcsolatot az orosz Gazprommal, és a nyugat szibériai földgáz mezők kitermelésében is növelni szeretnék részesedésüket. A társaság jelen van az Egyesült Államokban is, ahol a kedvező földgázárak miatt szintén növelni akarják szerepüket. A kutatás és innováció területén pedig Ázsia felé tekint a BASF, amely Sanghajban nyitotta meg tavaly az új innovációs központját.

K&F

Az idei javuló eredménykilátásoknak köszönhetően a társaság tervezi, hogy bővítse a kutatásra fordított hozzájárulást, ami tavaly 1,7 milliárd euró volt, 9 százalékkal nagyobb, mint a megelőző évben. Az innováció és kutatás területén a BASF egyik legújabb fejlesztése az új műanyag alapú Adidas futócipő.

A BASF idei teljesítményére természetesen nagyban fognak hatni az energia- és nyersanyagárak. Idén 2,4 százalékos globális növekedéssel számol a társaság, ezen belül a petrokémia iparág teljesítménye 3,6 százalékkal bővülhet. Átlagosan 1,3 euró-dolláros árfolyammal kalkulálják az eredményprognózist, illetve idén átlagosan 110 dolláros hordónkénti kőolajárral számol a társaság. Kurt Bock ehhez hozzátette, hogy mind az üzemi, mind az értékesítési soron növekedést vár a tavalyi szintekhez képest a BASF.