Erste: fellendülőben régiónk ingatlanpiaca

A régió ingatlanpiacára továbbra is a felvásárlás a jellemző - derül ki az Erste Bank felméréséből.
NAPI, 2010. szeptember 24. péntek, 17:55
Fotó:

Új fejlemény, hogy a hozamkonvergencia és az emelkedő ingatlanárak fázisa következik. A kelet-közép-európai ingatlanrészvények árfolyama pillanatnyilag az egyes társaságok lépéseitől függ.

A vonzó eszközökkel rendelkező, pénzügyileg stabil vállalatok izgalmas felvásárlási célpontot jelentenek (például a CA Immo Int. és a Conwert), más vállalatok pedig azért kerülnek felvásárlásra, hogy a befektetők meglehetősen alacsony részvényárfolyamokat kihasználva likviddé tegyék az eszközöket és profitot realizáljanak (ECO Business-Immo).

A növekedési potenciál mindenképpen az ingatlanárak emelkedésétől függ, hiszen a lefelé tartó ágban az ingatlanárak zuhanását felerősítette a tőkeáttétel - vázolta Gernot Jany, az Erste Group Kelet-közép-európai Elemzések ingatlanpiaci elemzője.

A gazdasági kilábalás elkezdte éreztetni jótékony hatását az irodakihasználtság terén is, hiszen 2010 első félévében 38 százalékos bővülés jelentkezett ezen a téren, köszönhetően annak, hogy a kereslet Nyugat-Európában és Kelet-Közép-Európában is izmosodott.

A kihasználatlansági ráta nem mozdult el a negyedév előtt mért 10,2 százalékos értékről. Azonban a kihasználatlansági ráta szórása továbbra is elég nagy Európát tekintve, hiszen a párizsi 6,8 százaléktól 15 százalék fölé is szalad például Budapesten, Amszterdamban, Dublinban és Moszkvában.

Az EU27-ben a kiskereskedelmi ingatlanok értékesítése év/év alapon alig mozdult el 2010 első félévéhez képest; Magyarország, Lengyelország, Románia és Oroszország vitte a prímet a beruházások terén.

Az előző év hasonló időszakához viszonyítva az európai kereskedelmi ingatlanpiacon megjelenő beruházási volumen több mint kétszeresére, 10,6 milliárd euróra nőtt, tovább táplálva az éledező bizalmat Európa szerte.

HOZZÁSZÓLÁSOK