Valószínűleg az Európai Uniónak küldött újabb jelzés az a hadjárat, amelyet az orosz hatóságok a múlt hónapban indítottak az Oroszországban is egyik legnagyobb kiskereskedelmi áruházlánca, az Auchan ellen, s amely mostanra politikai magasságokba emelkedett.

A Rosszelhodnadzor élelmiszer-ipari minőségfelügyelet tavaly júliusban meglepetésszerű ellenőrzésekkel csapott le a francia hipermarket lánc fővárosi és Moszkva környéki üzleteire, és számos szabálysértést állapított meg a húsipari termékek tárolásával, feldolgozásával és árusításával kapcsolatban - írta a The Moscow Times.

Az ellenőrzést maga Arkagyij Dvorkovics miniszterelnök-helyettes rendelte el. Az elsőt egész sorozat követte, egyre újabb bűnökkel vádolva meg a vállalatot. A legutóbbit most pénteken leplezték le: állítólag megfelelő dokumentáció nélkül árusították Perm városában a chilei lazacot, és a 47 begyűjtött húsmintából 35 nem felelt meg a híresen szigorú orosz mikrobiológiai szabályoknak.

A francia nagykövetség tiltakozott a kampány ellen. Az oroszok nemcsak elutasítják a vádat, hogy az ügynek politikai céljai vannak, de Irina Jarovaja, a parlament állambiztonsági bizottságának elnöke felszólította az Auchant: kérjen bocsánatot vásárlóitól, amelyeknek "hamisított termékeket és mérgeket" kínált eladásra.