A nemzetközi hitelminősítő kiemelte, hogy a magyar bankrendszer eszközminőségében máris tapasztalható valamelyes javulás, miután a devizaalapú hiteleket forintosították, és a lakossági adósoknak járó visszatérítés javította ennek a körnek az adósságszolgálati képességét.

A Moody's szerint a közép- és kelet-európai bankrendszerek tőkeellátottsága is szilárd marad 2016-ban. A tőkemegfelelési ráták érdemi emelkedésével azonban nem számol a cég, mivel a kihelyezési portfólió várható növekedése tőkeigényes folyamat, emellett a hitelminősítő várakozása szerint a térségi bankok jövőre eredményük jelentős hányadát osztalékfizetésre fordítják tulajdonos bankjaiknak.

A Moody's prognózisa szerint az alacsony kamatok jövőre is nyomást gyakorolnak a térségi bankok eredményeire, de ezt a pénzintézetek várhatóan a kihelyezések bővítésével igyekeznek majd ellentételezni. A szlovén, a magyar és a román bankrendszer jövedelmezősége jó eséllyel 2016-ban is szerény lesz, a lengyel bankok esetében pedig lefelé ható kockázatot jelentenek az új kormány által kilátásba helyezett banki különadók, valamint a svájci frankban denominált hitelek szintén tervezett kényszerű átváltása a bankok számára kedvezőtlen kondíciókkal - áll a Moody's szerdai londoni elemzésében.

A hitelminősítő szerint a közép- és kelet-európai bankok finanszírozása jövőre is túlnyomórészt betétalapú lesz. A magyar, a szlovén és a román bankok kinnlevőség-betétállomány rátái már javulnak, elsősorban az utóbbi években végbement mérlegalkalmazkodási folyamat eredményeként, és ez lehetővé teszi e bankoknak a hitelkihelyezés újjáélesztését a hiteligény fokozatos élénkülésével. A Moody's szerint a devizafinanszírozási függés ugyanakkor továbbra is prominens eleme a román, és - kisebb részben - a lengyel bankrendszer finanszírozásának.

A reálgazdasági működési környezetről a hitelminősítő megjegyzi, hogy a közép- és kelet-európai gazdaságok növekedési üteme gyorsult ugyan, de továbbra is elmarad a 2008 - vagyis a globális pénzügyi válság elhatalmasodásának éve - előtti szintektől. A Moody's a térségi EU-gazdaságokban jövőre 1,8 és 3,6 százalék közötti GDP-növekedési ütemeket vár.