Fannie és Freddie: őket ki biztosítja?

A legnagyobb tengerentúli jelzálog-hitelkötvény biztosítók óriási veszteségeket szenvedtek az elmúlt időszak során.
NAPI Online, 2008. május 6. kedd, 18:32
Fotó:

Az Egyesült Államok legnagyobb viszontbiztosítója 2,2 milliárd dolláros veszteséget halmozott fel mindössze három hónap alatt, ezzel a Bush-adminisztráció által a tengerentúli lakáspiac megmentésére befogott szervezet - társával, a Freddie Mac-kel egyetemben - maga szorul komoly segítségre.

Az állam által létrehozott két társaság a The New York Times adatai szerint az első negyedév során értékesített a jelzáloghitel-kötvények mintegy 80 százalékát jegyzi, hiszen a lakás- és hitelpiaci válság elüldözte a kötvénygaranciával foglalkozó versenytársakat (vagy, mint a Bear Stearns esetében a pénzügyi instabilitás kényszerítette őket visszavonulásra).

Ezzel mintegy 5000 milliárd dollárosra duzzadt annak a kötvényállománynak az értéke, amelyet mintegy 83 milliárd dolláros fedezeti tőke fenntartása mellett garantál a Freddie és a Fannie.

A két társaság veszteségei pedig folyamatosan nőnek; a múlt év során együttesen 9 milliárd dolláros leírásokra kényszerültek, amelyet a Fannie most további 2,2 milliárd dollárral fejelt meg. Az elemzők szerint mindez csak a kezdet, hiszen a két kötvénybiztosító további 19 milliárd dolláros mínuszt "rejteget" a könyveiben, amelyek az év vége előtt meg is jelennek majd a részvényesek előtt.

Az összeomlásukra azonban kevesen számítanak, hiszen amennyiben a csőd közelébe kerülne bármelyik társaság is, az állam az adófizetők pénzéből lenne kénytelen kihúzni azt a gödörből - ahogy a Bear Stearns-zel is tette. Akár a jövő héten jelentő Freddie, akár a lehangoló eredményéről kedden számot adó Fannie magára maradása ugyanis végzetes következményekkel járna a pénzpiacokra.

Kormányzati nyomásra a Fannie Mae vezetősége most végre úgy döntött, a kockázatok csökkentése érdekében tőkeemelést hajt végre, annak ellenére, hogy ettől a lehetőségtől sokáig elzárkózott, arra hivatkozva, hogy az újrészvény-kibocsátás rontaná a befektetők előtt a kedvező osztalékkal rendelkező papírt.

Az osztalékcsökkentésre azonban ettől függetlenül is szüksége lesz a most jelentett Fannie Mae-nek, hiszen a 6 milliárd dolláros tőkeemelés sem növeli a kormányzati elvárásoknak megfelelő mértékben a társaság biztonsági tartalékait, a veszteségeket pedig valahonnan pótolni kell.

Az, hogy a kedvezőtlen hírek ellenére a Fannie Mae részvényeinek árfolyama a kezdeti esés után mégis a pozitív tartományban mozog már a keddi kereskedési nap második harmadában annak köszönhető, hogy a Moody's hitelminősítő a veszteségek ellenére is megerősítette a társaság hitelbesorolását, egyúttal azt is üzenve a piacoknak, hogy a Fannie által ellenjegyzett kötvények is biztonságban vannak. Ha másként nem is, az adófizetők pénzéből biztosan sikerül fedezni az esetleges bedőlésüket.

HOZZÁSZÓLÁSOK