Fejlesztőbázist avatott a Renault Romániában

A román fővárostól mintegy 60 kilométerre, Dambovita megyei Titun avatta fel tegnap második legnagyobb fejlesztőközpontját a francia Renault autógyártó.
Túrós-Bense Levente, 2010. szeptember 15. szerda, 16:27
Fotó:

A Renault Technologie Roumanie (RTR) 350 hektáros bázisán tíz, összesen 32 kilométernyi különböző terepviszonyokat imitáló tesztpálya, egy a gépkocsik végsebességét tesztelő körgyűrű, több mint száz autó befogadására alkalmas tesztcsarnok és több irodaépület kapott helyet. A zöldmezős beruházás jelen stádiumában 166 millió euróból valósult meg, 2015-re a befektetés összege eléri majd a 450 millió eurót - mondta a sajtótájékoztatón Philippe Pavel az RTR igazgatója. Hozzátette: idén a bázison több mint 300 szakember kezdheti el a munkát, a tervek szerint számuk pár éven belül meghaladja a 2500-zat.

A mérnökökből, tervezőkből és dizájnerekből  álló szakemberi gárda több mint 90 százaléka 31 év alatti román állampolgár lesz -ígérte a igazgató. Renault úgy tervezi, hogy az új tesztközpontban a jelenlegi Dacia modellekhez az Euro 5-ös motorok tesztelése már az idén elkezdődhet, 2011-ben pedig már itt születhet meg a teljesen új alapokra épülő Logan az új Duster de itt rajzolják majd meg Renault modellek új arculatát is.

Az RTR megnyitásával folytatódik a Dacai példátlan sikertörténete, a központ optimális működéséhez azonban elengedhetetlen a helyi szárazföldi és vízi közlekedési infrastruktúra fejlesztése - figyelmeztetett Patrick Pelata a Renault operatív igazgatója.

Az úthálózat tökéletesítésére egyébként a megnyitón részt lévő román államfő Traian Basescu ígéretet is tett, amikor ünnepélyesen átvette a neki készült terepjárót, a világon egyetlen vörös színű Dustert. A Renault mellett az RTR részvényeinek közel 50 százalékát az Európai Fejlesztési Bank (EBRD) birtokolja, aki a projekt megvalósulását 44 millió euróval finanszírozta.

HOZZÁSZÓLÁSOK