Felpörög a dolgozók toborzása a Mercedesnél

A gazdasági válság hatására sem módosította a kecskeméti beruházással kapcsolatos terveit a Daimler AG: az első magyar gyártású Mercedesek 2012-ben gördülnek le a kecskeméti gépsorokról. A magyarországi gyár egyes épületrészeinek kivitelezése már megkezdődött, s ezzel egy időben a munkaerő-felvétel is elindult.
Novák Csaba, 2010. március 8. hétfő, 07:44
Fotó:

A Napi Gazdaság cikke

A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary (MBMH) Kft. eddig mintegy 50 millió euró értékben írt alá beszállítói szerződéseket a kecskeméti beruházás keretében. A kontraktusok többsége ugyan a kecskeméti gyártóüzem megépítésével kapcsolatos munkákra szól, azonban már néhány alkatrész-gyártóval is szerződést kötöttek.

Miután a megállapodások többsége még folyamatban van, az MBMH a beszállítókról, illetve azok regionális eloszlásáról nem árult el részleteket.

A Kecskeméten mintegy 800 millió eurós beruházással megépülő Mercedes-gyár beszállítói köre nem csupán magyarországi partnerekből áll össze. Már csak azért sem, mert a kecskeméti üzem a Mercedes rastatti gyárával közös alapanyag-beszerzést folytat majd.

Az MBMH-nál hangsúlyozták: a kecskeméti üzem beszállítóit is a Daimler AG globálisan meghatározott kritériumai - minőség, logisztika (know-how, szállítási pontosság) és költséghatékonyság - alapján választják ki.

A magyarországi gyárépítés a terveknek megfelelően halad: a beruházó már tavaly megszerezte az üzem valamennyi épületrészének építési engedélyét, júliusban pedig a tereprendezési munkálatokkal megindult az üzem építése. Magyarországi vállalatok már a kezdetekkor is jelentős szerephez jutottak a beruházásnál: a tereprendezési munkákat a Duna Aszfalt Kft. végezte el októberig, majd ugyanez a társaság kapott megbízást a gyáron belüli út- és térkőburkolat kialakítására, valamint a csatornaépítési munkákra is.

Az első, a lakkozóüzemet és a karosszériatároló csarnokot magában foglaló 30 ezer négyzetméter alapterületű gyárépület valamint a 14 ezer négyzetméter alapterületű irodaház és a közel ezer négyzetméter alapterületű központi porta kivitelezését a Kész Építő és Szerelő Zrt.-re bízták.

Az építkezés további épületeinek kivitelezését a németországi Strabag/Züblin nyerte el még decemberben: e megbízás keretében épül fel a mintegy 75 ezer négyzetméteres karosszériaüzem, a 100 ezer négyzetméteres összeszerelő csarnok és a hatezer négyzetméteres szolgáltató központ. A januárban kezdett építési munkálatok várhatóan jövőre fejeződnek be.

A Daimler a gazdasági helyzet miatti körülmények és kihívások ellenére is megtartotta stratégiailag fontos beruházásait, a kecskeméti terveken és beruházáson pedig semmit nem módosított - tudtuk meg az MBMH-nál. Ennek jegyében már a közelmúltban megkezdték a kecskeméti gyár dolgozóinak felvételét.

Eddig több mint hetven magyar dolgozóval kötöttek szerződést, a technikai szakemberek toborzása pedig a közeljövőben vesz lendületet. Akiket idén vett fel a társaság, a gyár termelésének magját jelentik, egyben fontos multiplikátor funkciót is betöltenek a tömeges munkaerő-felvétel idején a gyártásban dolgozók képzésében és irányításában.

A következő ütemben az MBMH többek közt a logisztika, minőségmenedzsment, műszaki üzemfenntartás és karbantartás, gyártás, informatika, emberi erőforrások, beszerzés, valamint pénzügy és kontrolling területekre keres szakembereket. Idén több mint 300, elsősorban diplomás és technikusi végzettséggel rendelkező szakember szerződtetésével kalkulálnak; a tervek szerint a gyár a teljes kiépítettségnél 2500 embernek ad majd munkát.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

broom1, 2010.03.09 18:19

mér nem teccik használni a google-t?
3mp alatt találtam, ügyes-e vagyok
http://kecskemeten.hu/mercedes-munka
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pamlény, 2010.03.09 18:15

Hol lehet jelentkezni munkára a mercedesnél?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html